Home ΕπικαιρότηταΘεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ – Παράταση στην προκήρυξη μόνιμων στο ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ – Παράταση στην προκήρυξη μόνιμων στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε στις αιτιάσεις εργαζομένων του ΕΚΑΒ σχετικά με τον αριθμό των ασθενοφόρων που επιχειρούν καθημερινά και τις συνθήκες εργασίας των πληρωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σημειωθεί μείωση των διαθέσιμων ασθενοφόρων, αλλά αντίθετα έχει καταγραφεί αύξηση τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σημαντική ανανέωση του στόλου μέσω δωρεών και κρατικής χρηματοδότησης, ενώ αποκάλυψε ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο αναμένεται η παραλαβή ακόμη 250 νέων ασθενοφόρων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι οι μηχανικές βλάβες και οι ανάγκες συντήρησης αποτελούν αναμενόμενο φαινόμενο για οχήματα που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχετικές δυσκολίες δεν επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό των ασθενοφόρων που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Αναφερόμενος στη μεγάλη προκήρυξη για την κάλυψη 1.131 μόνιμων θέσεων ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις. Υπενθύμισε ότι έχει δοθεί παράταση μίας εβδομάδας για την υποβολή υποψηφιοτήτων και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ικανοποιητική τη συμμετοχή, επισημαίνοντας ότι η προκήρυξη αφορά όλες τις ειδικότητες, τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το αυξημένο ενδιαφέρον συνδέεται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, όπως οι μισθολογικές αυξήσεις και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών. Όπως είπε, οι αλλαγές αυτές έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας για τους νέους γιατρούς.

Για το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων ανέφερε ότι η διαδικασία των αιτήσεων ολοκληρώνεται εντός της επόμενης εβδομάδας και ότι, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, οι επιτυχόντες γιατροί αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι στην Αθήνα η ειδική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων έχει ήδη λειτουργήσει και όσοι υπέβαλαν αίτηση βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης. Αντίστοιχη διαδικασία πρόκειται να εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη χώρα το επόμενο διάστημα.

Τέλος, επισήμανε ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας η αναλογία νοσηλευτών ανά κατειλημμένη κλίνη προσεγγίζει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων