Home ΕπικαιρότηταΠΟΥ: Ανησυχία για τις συνεχείς επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

ΠΟΥ: Ανησυχία για τις συνεχείς επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, που καταγράφονται από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, καταδίκασε τα πλήγματα, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη επηρεάσει κρίσιμες δομές περίθαλψης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ της Τεχεράνης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές και πλέον αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Το ιρανικό υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε την επίθεση ως πλήγμα κατά της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πολλαπλές επιθέσεις σε υποδομές υγείας στην ιρανική πρωτεύουσα, σε ένα περιβάλλον έντονης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Το Ινστιτούτο Παστέρ, που ιδρύθηκε το 1920, αποτελεί βασικό πυλώνα ιατρικής έρευνας και συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας.

Παρά τις ζημιές, η παραγωγή εμβολίων και φαρμακευτικών σκευασμάτων συνεχίζεται, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί εργαζομένων.

Παράλληλα, πλήγματα έπληξαν μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας, η οποία παράγει αντικαρκινικά φάρμακα και αναισθητικά. Σημαντικές ζημιές υπέστη επίσης το ψυχιατρικό νοσοκομείο Delaram Sina, έπειτα από αεροπορική επιδρομή.

Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο και για επίθεση σε ερευνητικό κέντρο λέιζερ και πλάσματος του πανεπιστημίου Shahid Beheshti στην Τεχεράνη.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, καθώς οι συγκεκριμένες δομές προστατεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τουλάχιστον 307 υγειονομικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν τα ισραηλινο-αμερικανικά πλήγματα.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων