Home Το Επάγγελμα Όταν η Προσωπική Ηθική Έρχεται σε Αντίθεση με την Καθημερινή Πρακτική στην Ιατρική
Όταν η Προσωπική Ηθική Έρχεται σε Αντίθεση με την Καθημερινή Πρακτική στην Ιατρική...

Όταν η Προσωπική Ηθική Έρχεται σε Αντίθεση με την Καθημερινή Πρακτική στην Ιατρική

Η εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας, αποτελεί πλέον ένα πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις, καθώς και οι ασθενείς πια, νιώθουν την αλλαγή, βλέποντας τον αντίκτυπο στη φροντίδα που λαμβάνουν.

Η πίεση που νιώθετε ως γιατροί, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη. Η άσκηση της ιατρικής συνήθως σας ικανοποιούσε, σας έκανε χαρούμενους, τώρα όμως συχνά φαντάζει σαν βάρος.

Οφείλεται όμως μόνο στην εξουθένωση;

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ένας ακόμη παράγοντας που δύναται να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σας κατάσταση. Ο όρος αυτός, θα μπορούσε να οριστεί ως «ηθική βλάβη», ένα συναίσθημα το οποίο νιώθουμε όταν παραβιάζεται ο ηθικός μας κώδικας.

Μπορεί να συμβεί όταν γινόμαστε μάρτυρες μιας κακής πράξης ή όταν είμαστε αυτοί που διαπράττουν μια πράξη που αντιβαίνει στις ηθικές μας πεποιθήσεις.

Για τους γιατρούς, η «ηθική βλάβη» συμβαίνει συχνά όταν αναγκάζονται να θυσιάσουν την ευημερία των ασθενών τους, σε αντάλλαγμα της αποτελεσματικότητας ή του κέρδους.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μπορεί να απαιτηθεί σε έναν γιατρό να βλέπει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών καθημερινά, μειώνοντας την ποιότητα της φροντίδας, ή η πίεση που μπορεί να υποστεί για να συνταγογραφήσει εξετάσεις και θεραπείες, ουσιαστικά περιττές.

Στις περιπτώσεις αυτές, όταν ένας γιατρός δεν δύναται να τηρήσει τα πρότυπα ηθικής που τον χαρακτηρίζουν, μπορούμε να μιλήσουμε για το συναίσθημα αυτό, που περιγράφεται ως «ηθική βλάβη».

Ο «τραυματισμός» της ηθικής, αποτελεί έναν όρο εντελώς διαφορετικό από την εξουθένωση, καθώς δεν προκαλείται από άγχος ή εξάντληση.

Είναι ένας τύπος ψυχικής «βλάβης» που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις άγχους ακόμη και κατάθλιψης. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να ζητείται βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, που μπορεί να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση των συναισθημάτων αυτών, αλλά και την υιοθέτηση μιας υγιούς αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ως γιατρός, έχετε δώσει έναν σημαντικό όρκο πίστης, να κάνετε πάντα το καλύτερο για τους ασθενείς σας. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτό που θεωρείτε το καλύτερο για τον ασθενή, είναι αντίθετο με τις πολιτικές εργασίας, γραπτές και άγραφες.

Έτσι νιώθετε πολλές φορές παγιδευμένοι, ενώ παράλληλα το αίσθημα της  απογοήτευσης σας κυριεύει, καθώς παρατηρείτε τη συμπεριφορά των συναδέλφων σας.

Όταν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι βασικές αξίες, που προκαλούν  την ασυμφωνία αυτή.

Είναι επίσης απαραίτητο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, καθώς η εξουθένωση είναι κάτι το οποίο εμποδίζει την ικανότητά σας να λαμβάνετε σαφείς αποφάσεις.

Εάν βρεθείτε στη θέση αυτή, προσπαθήστε να επαναπροσδιορίσετε τον σκοπό και τις αξίες της πρακτικής σας. Ακολουθήσατε το επάγγελμα της ιατρικής για να προσφέρετε βοήθεια και φροντίδα στους ασθενείς.

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα όπως επιθυμείτε, όταν ακολουθείτε εντολές. Μερικές φορές, θα πρέπει να πηγαίνετε εναντίον τους. Το πιο σημαντικό, εμπιστευτείτε την κρίση σας.

Αν αισθάνεστε πως κάτι είναι λάθος- μάλλον είναι.

Το να είναι κάποιος γιατρός, δεν αφορά μόνο την επιστήμη και τις τεχνικές δεξιότητες. Πρόκειται επίσης για τη σύνδεση με τους ασθενείς σε ανθρώπινο επίπεδο, η οποία απαιτεί ενσυναίσθηση και ικανότητα στην επικοινωνία.

Δυστυχώς, οι σημερινοί ρυθμοί στα συστήματα υγείας, συχνά δεν αφήνουν χώρο για αυτά τα πράγματα. Επαγγελματίες υγείας καταπονημένοι και τμήματα υποστελεχωμένα, εστιάζουν στην απόδοση και όχι στην ποιότητα της προσφερόμενης φροντίδας.

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα πρέπει να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Μόνο τότε, οι γιατροί θα είναι σε θέση να παρέχουν το είδος της φροντίδας που αξίζουν οι ασθενείς τους.

Η γνώση είναι δύναμη και μόλις οι άνθρωποι μάθουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να δημιουργήσουν τόσο βαθιά αποτελέσματα, ώστε να έχουν τη δύναμη να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους.

Ως γιατροί, μπορείτε ακόμη να εφαρμόσετε τα εξής:

– Προσδιορίστε τις αξίες σας καθώς και το τι σας οδήγησε στο συναίσθημα αυτό της  απογοήτευσης.

– Αναζητήστε υποστήριξη από άλλους που καταλαβαίνουν τι περνάτε.

– Φροντίστε τον εαυτό σας για τη μείωση του στρες και της έντασης.

– Επενδύστε σε πράγματα που σας ευχαριστούν στην εργασία σας ή και εκτός.

Με χρόνο, προσπάθεια και υποστήριξη, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να προχωρήσετε.

Ωστόσο, τελικά η «θεραπεία» για τον ηθικό τραυματισμό εξαρτάται από τους ηγέτες της υγειονομικής περίθαλψης και τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την πολιτική του συστήματος.

Χρειαζόμαστε ισχυρούς ηγέτες με το χάρισμα και την επιμονή να προωθήσουν ριζικές αλλαγές στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης…

Medical Manage

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων