Μία νέα έρευνα που αφορά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 πραγματοποιήθηκε σε Μεγάλη Βρετανία και Αυστρία.
Στόχος ήταν να αξιολογηθεί η στάση των διαβητικών ως πρός την τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τον διαβήτη.
Η έρευνα διεξήχθη σε δύο ευρωπαϊκά διαβητολογικά κέντρα, στο Λονδίνο και τη Βιέννη, καθώς και μέσα από on line πλατφόρμες για τον διαβήτη.
Συνολικά συμμετείχαν 294 άτομα, που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1.
Το 59% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, 78 ήταν Βρετανοί, 164 Αυστριακοί, 47 Γερμανοί και 5 από άλλες χώρες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έπαιρνε ινσουλίνη και ανέφερε πως είχε καλό γλυκαιμικό έλεγχο.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν γενικότερα για τις επιλογές τους στο διαδίκτυο, όσον αφορά την περίθαλψή τους και τον διαβήτη.
Ρωτήθηκαν, δε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την τηλεδιάσκεψη, καθώς και το on line chat.
Γενικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν θετικοί ως πρός τη χρήση της τεχνολογίας ώστε να λάβουν συμβουλές σχετικά με την πάθησή τους.
Φάνηκε, δε, ότι προτιμούσαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, καθώς και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που σχετίζονται με την υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί συμμετέχοντες ήταν πιο θετικοί στις νέες τεχνολογίες σε σχέση με τους Αυστριακούς ή τους Γερμανούς.
Άντρες και γυναίκες διέφεραν στη διαχείριση των δεδομένων όσον αφορά τον διαβήτη, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με τους επαγγελματίες υγείας.
Συμπερασματικά, μία στοχευμένη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και φροντίδα των ασθενών με διαβήτη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα ήταν ήδη χρήστες της τεχνολογίας, ως εκ τούτου για τους ανθρώπους αυτούς μία θεραπεία που υποστηρίζεται από τη χρήση του διαδικτύου θα ήταν μία ελκυστική επιλογή.