Home Επικοινωνία Ασθενή Εξετάζοντας την Προσωπικότητα του Ασθενούς
Εξετάζοντας την Προσωπικότητα του Ασθενούς

Εξετάζοντας την Προσωπικότητα του Ασθενούς

Ένα ποσοστό 5% των ατόμων έχουν μια διαταραχή προσωπικότητας.

Δεν πρόκειται για ασθένειες που έχουν μια συγκεκριμένη αρχή ή ένα συγκεκριμένο τέλος, αλλά για προβλήματα που δεν είναι τόσο σοβαρά και εκφράζονται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου.

Διαταράσσουν την καθημερινότητά του σε διαφορετικούς τομείς της ζωής του και μπορεί να είναι υπεύθυνα για δυσάρεστα γεγονότα γι’ αυτόν και το περιβάλλον του.

Οι διαταραχές της προσωπικότητας σπάνια έχουν ανάγκη ενός ειδικού προγράμματος θεραπείας, αλλά όταν συνυπάρχουν με μια ασθένεια χρειάζεται ένας συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας, καθώς οι επιπλοκές τους συχνά είναι πολλές (κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, εθισμοί κλπ.).

Είναι συνεπώς χρήσιμο ο γιατρός να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των διαταραχών της προσωπικότητας, ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίζει στους ασθενείς του.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος καθοδήγησής του για να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή του η οποία θα έχει άμεσες συνέπειες στη σχέση γιατρού και ασθενή.

Οι Κύριες Παθολογικές Προσωπικότητες

Κάθε χαρακτηριστικό μιας προσωπικότητας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο σε ένα άτομο (συναισθηματική σταθερότητα , εξωστρέφεια, παρορμητικότητα κ.λπ.), χωρίς, ωστόσο, να μετατραπεί σε παθολογική λειτουργία.

Ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, έχουν πολλά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν την αιτία της δημιουργίας δύσκολων και αρνητικών συμπεριφορών για το περιβάλλον, είτε παροδικά ή είτε μόνιμα.

Οι σημερινές ψυχιατρικές ταξινομήσεις αναγνωρίζουν μια δωδεκάδα διαταραχών προσωπικότητας, σε τρεις μεγάλες οικογένειες: εκκεντρικές προσωπικότητες, παρορμητικές προσωπικότητες και ανήσυχες προσωπικότητες.

1. Εκκεντρικές Προσωπικότητες

Πρόκειται για τρεις διαταραχές της προσωπικότητας που πλησιάζουν τις ψυχωτικές διαταραχές. Δηλαδή:

παρανοϊκές προσωπικότητες (γενική τάση δυσπιστίας, πράξεις και χειρονομίες προς τους άλλους σκόπιμα επιβλαβείς, ακαμψία και υπερεκτίμηση του εαυτού),

σχιζοειδείς προσωπικότητες (απόσπαση από κοινωνικές σχέσεις και έντονη συναισθηματική ψυχρότητα),

σχιζοτυπικές προσωπικότητες (εκκεντρική και παράξενη συμπεριφορά, συνοδευόμενη από ασαφές σύστημα σκέψης και δυσκολίες στην επικοινωνία).

2. Παρορμητικές Προσωπικότητες

Είναι μια ετερογενής ομαδοποίηση προσωπικοτήτων που χαρακτηρίζονται από συναισθηματικό έλεγχο και εκφράζονται συχνά με θεαματικές συμπεριφορές:

αντικοινωνικές προσωπικότητες, χαρακτηρίζονται από παρορμητικότητα και επιθετικότητα, παραβίαση κανόνων, αστάθεια σε όλους τους τομείς και αδιαλλαξία στην απογοήτευση,

μελοδραματικές προσωπικότητες, όπου δραματοποιούν τα συναισθήματά τους και βρίσκονται σε συνεχή συναισθηματική δυσαρέσκεια,

περιορισμένες προσωπικότητες, οι οποίες θέτουν συνεχώς όρια και χαρακτηρίζονται από μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεση, με άγχος και υπερβολικές συναισθηματικές σχέσεις.

3. Αγχωτικές Προσωπικότητες

Χαρακτηρίζονται από μόνιμη ανησυχία η οποία εκφράζεται με διαφορετικές μορφές:

• άτομα με φοβικές συμπεριφορές, κοινωνική αναστολή, υψηλή ευαισθησία στην απόρριψη,

• άτομα με ανάγκη μόνιμης υποστήριξης, εξαρτώμενα από τον φόβο της εγκατάλειψης,

• ιδεοψυχαναγκαστικές προσωπικότητες, που χαρακτηρίζονται από μια υπερβολική τάση για τελειομανία, με συνεχή ανάγκη να ελέγχει τα πράγματα λεπτομερώς.

4. Άλλες Παθολογικές Προσωπικότητες

Εκτός από αυτές τις τρεις μεγάλες οικογένειες, υπάρχουν ορισμένα τύποι προσωπικότητας ασθενών που συναντάμε αρκετά συχνά.

Πχ, την ευαίσθητη προσωπικότητα η οποία είναι κοντά στην παρανοϊκή προσωπικότητα (δυσπιστία, παρερμηνείες, ευαισθησία) και η ναρκισσιστική προσωπικότητα (υπερεκτίμηση του εαυτού, αναζήτηση για θαυμασμό από τους άλλους).

Η ψυχασθενική προσωπικότητα περιλαμβάνει στοιχεία της ψυχαναγκαστικής προσωπικότητας που συνδέεται με κρίσεις ηθικής συνείδησης και αναστολής.

Οι λεγόμενες προσωπικότητες “τύπου Α” δεν είναι πραγματικά παθολογικές προσωπικότητες, αλλά περισσότερο στυλ συμπεριφοράς που κυριαρχείται από υπερβολική αίσθηση ανταγωνισμού, κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο, από μια μόνιμη πάλη ενάντια στον χρόνο.

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας είναι επωφελής από την άποψη της επιτυχίας, αλλά έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και μπορεί να συσχετιστεί με ευαισθησία στο άγχος.

Οι διαταραχές της προσωπικότητας σπάνια έχουν ανάγκη ενός ειδικού προγράμματος θεραπείας

Διάγνωση και Κλινικές Επιπτώσεις

Η επίτευξη μιας ακριβούς διάγνωσης των διαταραχών της προσωπικότητας είναι συχνά ένα δύσκολο και χρονοβόρο έργο, το οποίο ενδέχεται να απαιτεί πολλές διαβουλεύσεις ή τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων.

Ωστόσο, είναι δυνατή μια απλούστερη, σύντομη αξιολόγηση με στόχο τουλάχιστον να εντοπιστούν τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αντλώντας τις ακόλουθες πληροφορίες:

– την υποκειμενική εμπειρία διαφορετικών καταστάσεων από τον ίδιο τον ασθενή (φόβοι, επαφή με την πραγματικότητα, διαχείριση συναισθημάτων),

– παρατήρηση της συμπεριφοράς του: αναστολή, ή αντίθετα εξωστρέφεια, επιθετικότητα, παρορμητικότητα κ.λπ.,

– και ενδεχομένως τις πληροφορίες που μπορούν να δώσουν οι συγγενείς του για το παρελθόν του.

Επιπτώσεις

Ο εντοπισμός μιας διαταραχής της προσωπικότητας ενός ασθενούς μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στη σχέση ιατρού-ασθενούς.

Πράγματι, είναι συχνά χρήσιμο να προσαρμόζεται η στάση ιατρού σε διαφορετικά προφίλ ασθενών, δημιουργώντας εμπιστοσύνη, κρατώντας μια απόσταση και φυσικά αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να διερευνηθούν προσεκτικά ψυχιατρικές διαταραχές που μπορεί να έχουν περάσει απαρατήρητες (κατάθλιψη, αλκοολισμός, διαταραχές άγχους κ.λπ.).

Οι θεραπευτικές οδηγίες που πρέπει να προταθούν σε έναν ασθενή με διαταραχή της προσωπικότητας είναι φυσικά μια συνάρτηση της διαταραχής και της ασθένειας αυτού.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων