Home Επικοινωνία Ασθενή Τα πιο Συχνά Παράπονα των Ασθενών και η Αντιμετώπισή τους
Τρία Συχνά Παράπονα Ασθενών και πώς να τα Αντιμετωπίσετε.

Τα πιο Συχνά Παράπονα των Ασθενών και η Αντιμετώπισή τους

  • Αγένεια και απρεπής συμπεριφορά

Τα παράπονα σε αυτήν την κατηγορία κυμαίνονται από την αγένεια του συνεργάτη σας στην υποδοχή προς τον ασθενή, μέχρι το να αισθανθεί ο ασθενής προσβεβλημένος από τον ίδιο τον ιατρό.

Ένας ασθενής ενοχλείται επίσης όταν κατά τη διάρκεια παραμονής του στο ιατρείο ακούει διάφορα κουτσομπολιά μεταξύ του προσωπικού ή δυνατές συνομιλίες.

Άλλες περιστάσεις που κρίνονται ενοχλητικές από τους ασθενείς περιλαμβάνουν:

Τη μεγάλη αναμονή για κάθε ραντεβού, την αίσθηση ότι ο γιατρός δεν τους ακούει προσεκτικά και τις συχνές διακοπές της εξέτασης από τηλεφωνήματα ή συχνές εισόδους άλλων στο εξεταστήριο την ώρα της εξέτασής του (συνεργάτες, βοηθοί, γραμματείς κ.ά.), που απασχολούν τον γιατρό για άλλους ασθενείς ή για άλλα θέματα λειτουργίας του ιατρείου.

Είναι κατανοητό ότι οι ασθενείς μπορούν να παρερμηνεύσουν ορισμένα γεγονότα, ειδικά όταν βρίσκονται σε μια ευαίσθητη κατάσταση και ανησυχούν για την υγεία τους.

Και ενώ η προσοχή ενός γιατρού μπορεί να είναι πάνω στην οθόνη του υπολογιστή του, ο ασθενής λαχταρά για μια επαφή με τα μάτια.

Και οι ασθενείς μπορούν εύκολα να θεωρήσουν τον παραμικρό απότομο υπαινιγμό του γιατρού σαν ενόχληση.

Η αποτροπή αυτών των αντιλήψεων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο και η προσαρμογή της στάσης του γιατρού μεταξύ των ασθενών.

Σε μια γενικότερη κλίμακα, οι πρακτικές υποδοχής και συναλλαγής με τους ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν ένα πρωτόκολλο, δηλαδή μια σειρά κατευθυντήριων αρχών από όλους τους εργαζομένους στο ιατρείο, διασφαλίζοντας ότι τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός στοιχείου κατανόησης και ενσυναίσθησης σε κάθε αλληλεπίδραση με τον ασθενή.

Αυτό ισχύει για όλα τα στάδια της επίσκεψης, από το τηλεφώνημα για το ραντεβού, μέχρι τον αποχαιρετισμό του ασθενή από το ιατρείο.

  • Βιαστική εξέταση

Οι ασθενείς απογοητεύονται όταν δεν τους επιτρέπεται αυτό που θεωρούν ότι είναι επαρκής χρόνος για να συζητήσουν πλήρως με έναν ιατρό σχετικά με τα συμπτώματα, τα αποτελέσματα, τις θεραπείες, τα φάρμακα, τις διαγνώσεις και τα σχέδιά τους.

Είναι σαφές ότι δεν τους αρέσει η βιαστική εξέταση.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι οι γιατροί συχνά αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις και απρόβλεπτες επισκέψεις για εξέταση, εκτιμούν ότι πρέπει να ενημερώνονται εάν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Αυτή η έγκαιρη ενημέρωση, τους επιτρέπει να αλλάζουν τα σχέδιά τους ανάλογα, επειδή ο χρόνος τους είναι πολύτιμος.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος έγκειται σε μη ρεαλιστικό προγραμματισμό των ραντεβού.Ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα και φυσικά τον ιατρό, ο χρόνος της επίσκεψης διαφέρει από γιατρό σε γιατρό, καθώς και ο ημερήσιος αριθμός των επισκέψεων.Ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα και φυσικά τον ιατρό, ο χρόνος της επίσκεψης διαφέρει από γιατρό σε γιατρό, καθώς και ο ημερήσιος αριθμός των επισκέψεων.

Εάν ένας γιατρός μπορεί να ελέγχει σωστά το ημερήσιο πρόγραμμά του, θα είναι στην αξιοζήλευτη θέση να έχει μια ομαλή ροή των ραντεβού.

Κάντε μια σύντομη εκπαίδευση με το προσωπικό σας για τους τρόπους ενημέρωσης των ασθενών ως προς το τι μπορούν να περιμένουν κατά τη διάρκεια των ραντεβού τους με τον γιατρό.

Δώστε εντολή στον υπάλληλο κρατήσεων των ραντεβού και της υποδοχής να εξηγήσει στους ασθενείς πόσο χρόνο περίπου πιθανώς να περιμένουν, καθώς και πόσο χρόνο θα έχουν για την εξέτασή τους με τον γιατρό, ανάλογα φυσικά με την περίπτωση (αρχική εξέταση, επανεξέταση, ενημέρωση εξετάσεων… κ.λπ.).

  • Αίσθημα ντροπής ή υποτίμησης

Μερικοί ασθενείς λένε ότι αισθάνονται ντροπή για το ιατρικό τους πρόβλημα.

Και αυτό πρέπει ο γιατρός να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει γιατί συμβαίνει συχνά.

Αυτό που θα επιθυμούσαν είναι η κατανόηση,
η υποστήριξη και οι συμβουλές, που μπορεί όμως να είναι δύσκολο, όταν ο γιατρός βλέπει τους ίδιους ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα επανειλημμένα.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται όταν επισκέπτονται έναν γιατρό.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι να αισθάνονται επίσης υποτιμημένοι.

Συχνά παραπονούνται για την απώλεια ηθικής στο ιατρικό επάγγελμα, μέχρι την έλλειψη διαφάνειας στην υγειονομική περίθαλψη εν γένει.

Και ενώ δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα, είναι συνετό να θεωρηθούν ως παραδείγματα σημαντικών προβλημάτων στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Το συμπέρασμα είναι το εξής:

Οι ασθενείς θέλουν υπομονή όσο και οι γιατροί.

Πάνω από όλα είναι ο σεβασμός προς το ασθενή!

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ