Home Εκπαίδευση Συμβουλές για να αυξήσετε την παραγωγικότητα και να μειώσετε το stress κατά την καθημερινή πρακτική
Γίνετε πιο παραγωγικός ιατρός

Συμβουλές για να αυξήσετε την παραγωγικότητα και να μειώσετε το stress κατά την καθημερινή πρακτική

Η έννοια της αύξησης παραγωγικότητας δεν παραπέμπει απαραίτητα στο γεγονός πως
«ο χρόνος είναι χρήμα». Σε ό,τι αφορά την άσκηση του επαγγέλματος της ιατρικής, παραγωγικότητα σημαίνει καλύτερη διαχείριση, άρα και εξοικονόμηση πολύτιμου προσωπικού χρόνου. Το να είναι κάποιος πιο παραγωγικός στην ιατρική, δεν συνεπάγεται πως θα πρέπει να εργάζεται περισσότερες ώρες ή με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σημαίνει απλά πως θα πρέπει να δουλεύει καλύτερα.

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές…

    1. Κάντε Διαλείμματα

    Είναι γεγονός πως οι γιατροί σπάνια κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ωστόσο, κάνουν δύο διαλείμματα 15 λεπτών, κάθε μέρα. Αισθάνεστε πως οι υποχρεώσεις σας δεν σας επιτρέπουν 15 λεπτά διαλλείματος; Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον μία μικρή παύση πέντε λεπτών, 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας. Ένα καλό διάλειμμα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ενασχόληση με ασθενείς, ούτε προσήλωση σε μία οθόνη. Κάνοντας τα διαλλείματα αυτά, θα αποφορτίσετε ακόμη περισσότερο το μυαλό σας, ώστε να είστε πιο αποδοτικοί στη συνέχεια. 

    2. Οργανωθείτε σωστά 

    Πόσο χρόνο καταναλώνετε καθημερινά γράφοντας σημειώσεις και αναζητώντας στοιχεία ασθενών; Μία ώρα; Δύο ώρες; Δοκιμάστε καινοτόμες λύσεις όπως η χρήση ενός ιατρικού λογισμικού για τη διαχείριση των ραντεβού, ιατρικών φακέλων, φαρμάκων, διαγνώσεων, εξετάσεων κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο, αλλά και θα βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα της πρακτικής σας. Τα περισσότερα λογισμικά προσφέρουν ευελιξία, προσαρμογή σύμφωνα με τις ανάγκες σας, χρησιμοποιώντας παράλληλα μια εξωτερική εφαρμογή για απομακρυσμένη και εύκολη πρόσβαση.

    Το λογισμικό προσφέρει συγκεκριμένα πεδία συμπλήρωσης κειμένου, βοηθώντας σας να αποφεύγετε να γράφετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Κάθε πληροφορία που καταχωρείται αφορά μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως “ημικρανία” ή “διάστρεμμα αστραγάλου”. Όταν εμφανιστεί το κείμενο, επεξεργάζεστε τα στοιχεία για να κάνετε τη σημείωση να αντιστοιχεί στη συνάντηση του ασθενούς. Αποθηκεύονται στο λογισμικό ή
    σε μια εξωτερική εφαρμογή, ώστε να μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε για όσους ασθενείς θέλετε.

      3. Ανάθεση καθηκόντων σε νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό

      Η συνεργασία και ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων στην ομάδα σας, θα σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από τον μεγάλο φόρτο εργασίας.

      Παραδείγματα:

      • Ζητήστε από το νοσηλευτικό προσωπικό να λάβει τις ζωτικές ενδείξεις και στοιχεία των ασθενών. Ακόμη, και τη λήψη κάποιων δειγμάτων προς εξέταση.
      • Χρειάζεται να επικοινωνήσετε με άλλο γιατρό; Ζητήστε τη βοήθεια της γραμματείας αρχικά, ώστε να αποφύγετε την αναμονή.
      • Επικοινωνήστε απλά μηνύματα μέσω της γραμματείας ή των νοσηλευτών. (π.χ. ενημέρωση του ασθενή σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεών του)

        4. Έχετε πάντα ανοιχτές και προσβάσιμες χρήσιμες εφαρμογές για την καθημερινή πρακτική

        Έχετε πάντα ανοιχτές τις απαραίτητες καρτέλες και τους χρήσιμους ιστότοπους σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένα παραδείγματα:

        • EMR (Electronic Medical Record) – αρχεία ασθενών
        • Το καθημερινό πρόγραμμά σας
        • Χρήσιμα sites

          5. Κάντε τις κατάλληλες ερωτήσεις στους ασθενείς

          Η πορεία της συνάντησης με τον ασθενή, είναι μία διαδικασία αρκετά σαφής για τον γιατρό: ιστορικό, κλινική εξέταση, διάγνωση, θεραπεία κ.λπ. Για τον ασθενή ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφής. Προτείνεται η σαφής και απλή επικοινωνία μαζί του, καταγραφή των συμπτωμάτων αλλά και υποβολή καθορισμένων ερωτήσεων για την αξιολόγηση της κατάστασής του.

          Πολλές φορές οι ασθενείς νιώθουν αγχωμένοι, και προσπαθώντας να συνδυάσουν την  εμφάνιση συμπτωμάτων με πιθανές αιτίες, δημιουργούν διακοπή της ροής του διαλόγου με τον γιατρό. Στην περίπτωση αυτή, η στάση σας θα πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη: «Θα αξιολογήσουμε τον πόνο που νιώθετε. Πρώτον, θα σας ρωτήσω και έπειτα θα σας εξετάσω. Τότε, θα δούμε σε ποια αιτία οφείλεται και έπειτα τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε».

          Ορίστε τη διαδικασία λοιπόν, θέτοντας όρια και σαφείς ερωτήσεις προς τον ασθενή. Φυσικά, δεν μπορούν να γίνουν υποθέσεις χωρίς να λάβετε υπόψη τα απαραίτητα στοιχεία αλλά και την κλινική εξέταση.

          Αφιερώστε λίγο χρόνο πριν την επίσκεψη και υποδοχή ασθενή, μελετώντας στοιχεία από το ιστορικό του. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο θα σας εξοικονομήσει χρόνο, αλλά θα βοηθήσει επίσης και για πιο αποτελεσματική επίσκεψη.  

            6. Περιορίστε τις διαχειριστικές εργασίες 

            Οργάνωση συνεδριάσεων, διαχείριση χρονοδιαγράμματος κ.λπ.. Τα καθήκοντα αυτά είναι επιπρόσθετα του φόρτου καθημερινής εργασίας σας. Μάθετε να λέτε και όχι. Φυσικά, κάποιος θα πρέπει να εκτελέσει τις εργασίες αυτές, ωστόσο αν σας προκαλούν επιπλέον άγχος και μπορείτε να αποφύγετε τα διοικητικά αυτά καθήκοντα, κάντε το.

              7. Μην αφήνετε να σας διακόψει κανείς κατά τη διάρκεια συνάντησης με ασθενή

              Οι διακοπές κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ασθενή τις περισσότερες φορές είναι χρονοβόρες, ενώ παράλληλα σας αποσπούν, δημιουργώντας άγχος. Μετά από μία πιθανή διακοπή, είναι δύσκολο να συνεχίσετε με την παροχή συμβουλών προς τον ασθενή. Παρά την αξία του multitasking, με τις διακοπές μπορεί να χάσετε έως και το 40% της παραγωγικότητάς σας.

              Δύο βασικές συμβουλές για τον περιορισμό των περισπασμών:

              • Αποκλείστε όλες τις ειδοποιήσεις τηλεφώνου και υπολογιστή, κατά τις εργάσιμες ώρες.
              • Εξηγήστε στο προσωπικό σας ποιες καταστάσεις μπορούν να δικαιολογήσουν μια διακοπή (π.χ. η κλήση από τον φαρμακοποιό για τη διευκρίνηση της αγωγής ενός ασθενή, ή ένα επείγον περιστατικό…).

                8. Μερικές πιο γρήγορες συμβουλές

                • Φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά.
                  Κρατήστε το γραφείο σας καθαρό και ευάερο, καθώς «το χάος δημιουργεί επιπλέον άγχος».

                Όπως βλέπετε, η βελτίωση της παραγωγικότητάς σας θα απαιτήσει αρχικά κάποιο χρόνο και οργάνωση. Και φυσικά, κάποια προσπάθεια κάθε μέρα. Η ανταμοιβή ωστόσο αξίζει: καλύτερη οργάνωση, περισσότερος ποιοτικός χρόνος και ηρεμία…

                ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

                Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων