Μια νέα διαδικασία που δοκιμάζεται σήμερα σε ζώα δείχνει αποτελεσματική για την πρόληψη της μόλυνσης από Covid.
Μια αμερικανική επιστημονικής ομάδα έχει αναπτύξει ένα ρινικό σπρέι που θα μπορούσε να προστατεύσει από τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό.
Το σπρέι περιέχει ένα λιποπεπτίδιο που στοχεύει την πρωτεΐνη Spike του ιού και αποτρέπει τη σύντηξη με την κυτταρική μεμβράνη του ξενιστή.
Αυτό το πολλά υποσχόμενο, φθηνό σπρέι πρέπει να αξιολογηθεί σε ανθρώπους.
«Με αυτήν την απόδειξη της αποτελεσματικότητας στα ζώα, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει προτού ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων λιποπεπτιδίων και της διεξαγωγής πρόσθετων μελετών σε ζώα.
Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να βασιστούμε στην υποστήριξη και τη συνεργασία των θεσμικών μας οργάνων για να επιτύχουμε τα επόμενα βήματα και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με απόλυτη ασφάλεια», εξηγεί η Δρ. Anne Moscona, παιδίατρος και ερευνητής στη μικροβιολογία / ανοσολογία στο Columbia University Medical Center (Νέα Υόρκη).
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια (Νέα Υόρκη), του Πανεπιστημίου Cornell ( Νέα Υόρκη) και του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στις Κάτω Χώρες, και ήταν ακόμη προ-δημοσιευμένη, υποβλήθηκε για αξιολόγηση από ομοτίμους στο περιοδικό “Science”.
Για να εισέλθει στα κύτταρα μας, ο κορωνοϊός πρέπει πρώτα να συντήξει το περίβλημά του με τη μεμβράνη του κυττάρου ξενιστή, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη Spike (S).
Η διεθνής ομάδα έχει σχεδιάσει ένα λιποπεπτίδιο, αποτελούμενο από χοληστερόλη και μια αλυσίδα αμινοξέων, ικανό να αναστείλει αυτήν τη μεμβρανική σύντηξη στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης.
Η αλυσίδα αμινοξέων αυτού του λιποπεπτιδίου αντιστοιχεί στη διατηρημένη τερματική περιοχή της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 και έτσι διακόπτει την αναδίπλωσή της που είναι απαραίτητη για τη σύντηξη της μεμβράνης.
Αποτελεσματικό σε περίπτωση μετάλλαξης από ιούς
Η ομάδα έδειξε ότι αυτό το λιποπεπτίδιο αποτρέπει εντελώς τη μετάδοση του SARS-CoV-2 σε κουνάβια, ένα καλό μοντέλο ζώου για την αξιολόγηση της μετάδοσης του αναπνευστικού ιού.
Σε αυτό το πείραμα, τα κουνάβια έλαβαν προληπτικά ρινικά ένα ανενεργό προϊόν ή λιποπεπτίδιο για 4 ημέρες.
Τη δεύτερη ημέρα του πειράματος, τα κουνάβια τοποθετήθηκαν για 24 ώρες μαζί με ένα μολυσμένο κουνάβι, εκθέτοντάς τα σε μετάδοση μέσω πολλαπλών οδών (άμεση επαφή, κόπρανα και αεροζόλ).
Ενώ όλα τα ζώα που δεν είχαν υποστεί αγωγή μολύνθηκαν, το λιποπεπτίδιο προστάτευε πλήρως και τα έξι κουνάβια από τη μόλυνση.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα in vitro δεδομένα υποδεικνύουν ότι αυτό το λιποπεπτίδιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά των αναδυόμενων στελεχών με μεταλλάξεις πρωτεΐνης S και πιθανώς και έναντι άλλων κορωνοϊών.
Χαμηλό κόστος παραγωγής
Αυτά τα λιποπεπτίδια είναι πολύ σταθερά και μη τοξικά, σημειώνουν οι ερευνητές, οπότε θα μπορούσαν να παρέχουν μια ασφαλή και αποτελεσματική ενδορινική προφυλακτική προσέγγιση για τη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Επιπλέον, αυτά τα λιποπεπτίδια προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παραχθούν με χαμηλό κόστος και ως ξηρή σκόνη που δεν απαιτεί ψυχρή αποθήκευση.
«Θα χρειαστούν ορισμένες επιπλέον ενέργειες για τον έλεγχο της πανδημίας και την προστασία των ατόμων και των πληθυσμών.
Ελπίζουμε ότι αυτή η στρατηγική θα προσθέσει ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της μόλυνσης.
Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται το εμβόλιο, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα είναι ευάλωτο σε μολύνσεις και αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον εμβολιασμό για τον έλεγχο της πανδημίας», λέει η Δρ. Moscona.