Home Επικαιρότητα Ψευδοεφεδρίνη: Η Γαλλία απαγόρευσε την ελεύθερη πώληση οκτώ μη συνταγογραφούμενων  φαρμάκων για το κρυολόγημα 
ψευδοεφεδρινη

Ψευδοεφεδρίνη: Η Γαλλία απαγόρευσε την ελεύθερη πώληση οκτώ μη συνταγογραφούμενων  φαρμάκων για το κρυολόγημα 

Από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, η χορήγηση οκτώ από του στόματος φαρμάκων με βάση την ψευδοεφεδρίνη θα εξαρτάται από την προσκόμιση ιατρικής συνταγής. Μια απόφαση των υγειονομικών αρχών λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) στη Γαλλία αιτιολογεί την απόφασή του, αναφέροντας τις πολυάριθμες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτό το αγγειοσυσταλτικό δραστικό συστατικό. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες αντενδείξεις, τις προφυλάξεις κατά τη χρήση και τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες της ψευδοεφεδρίνης και την καλοήθη φύση του κρυολογήματος, ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι ασθενείς», υπογραμμίζει το ANSM σε απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Τα φάρμακα που αναφέρονται

Τα οκτώ φάρμακα που επηρεάζονται από αυτό το μέτρο και των οποίων η ελεύθερη κυκλοφορία έχει διακοπεί είναι: Actifed Cold, Actifed Cold, Dolirhume Paracetamol και Pseudoephedrine, Dolirhumepro Paracetamol Pseudoephedrine and Doxylamine, Humex Cold, Nurofen Cold, Rhinadvil Cold Ibuprofen/Pseuadcaph, καθώς και Ιβουπροφαίνη/Ψευδοεφεδρίνη. Πρόκειται για φάρμακα των οποίων η σχετική αποτελεσματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, όπως εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα , έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ακόμη και σύνδρομα οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας ή αναστρέψιμη εγκεφαλική αγγειοσυστολή. Το ANSM  επίσης, ζητά παράλληλα από τους γιατρούς να αξιολογήσουν προσεκτικά την ισορροπία οφέλους/κινδύνου πριν συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα.

Μια απόφαση που ελήφθη πολύ αργά;

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή όταν ήδη τα αγγειοσυσταλτικά έχουν επικριθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ρινικές μορφές έχουν καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό και το 2023 το ANSM είχε ήδη συστήσει την αποφυγή της χρήσης ψευδοεφεδρίνης από το στόμα σε περιπτώσεις κρυολογήματος.

Ο Οργανισμός μέχρι τώρα δικαιολογούσε την αδράνειά του με τους περιορισμούς των ευρωπαϊκών κανονισμών. Στην πραγματικότητα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έκρινε απαραίτητο να αποσύρει αυτά τα φάρμακα από την ελεύθερη αγορά, αν και έχουν επιβληθεί νέες αντενδείξεις .

Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν τώρα ότι «ο κίνδυνος αυτών των παρενεργειών, αν και χαμηλός, παραμένει, δεδομένης της καλοήθους φύσης της νόσου που αντιμετωπίζεται». Αυτή η θέση υποστηρίζεται και από τις κύριες ιατρικές κοινότητες της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των γενικών ιατρών και των ΩΡΛ, που αντιτίθενται εδώ και καιρό στη χρήση αυτών των θεραπειών.

Μια επιλογή που διχάζει

Η απόφαση περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά τα φάρμακα έρχεται σε αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν στην πρώτη γραμμή τους ασθενείς, και δεν θα μπορούν πλέον να προτείνουν κάτι για το συνάχι χωρίς ιατρική συνταγή.

Αντίθετα, από άλλες πλευρές υψώνονται φωνές για να καταγγείλουν μια απόφαση που θεωρείται πολύ καθυστερημένη. «Αυτά τα φάρμακα θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί πολύ νωρίτερα », εκτιμά το περιοδικό Prescrire, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας σε ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Σημειώστε ότι φάρμακα, που συνδυάζουν  παρακατεμόλη και ένα αντιισταμινικό (φαινιραμίνη), δεν υπόκειται σε ιατρική συνταγή.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων