Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες που εξέτασαν δεδομένα από 230.000 εργαζομένους στην Υγεία σε 24 χώρες του κόσμου, το ποσοστό της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό κυμαινόταν από 7% έως 10%, ενώ το 40% των εργαζομένων δεν είχαν συμπτώματα.
Η θνησιμότητα έφτασε το 0,5%.
Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ελβετία, πολλοί εργαζόμενοι στην Υγεία δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όταν αναπτύσσουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν εν αγνοία τους τον επικίνδυνο ιό σε συναδέλφους τους και ασθενείς.
Εξετάζοντας συνδυαστικά τα στοιχεία από 97 προγενέστερες έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις στους δέκα προσβεβλημένοι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι ασυμπτωματικοί.
Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 24 χώρες του κόσμου και συνολικά είχαν συμπεριλάβει 230.000 εργαζομένους στην Υγεία.
Το ποσοστό της μόλυνσης μεταξύ τους κυμαινόταν από 7% έως 10%.
Το 48% από αυτούς ήταν νοσηλευτικό προσωπικό, το 25% ήταν γιατροί και το 23% ήταν άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία.
Τα μοναδικά συμπτώματα που συσχετίστηκαν στους υγειονομικούς ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν η απώλεια γεύσης και όσφρησης (ανοσμία), ο πυρετός και οι μυαλγίες.
Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μελέτες, το 40% των εργαζομένων παρέμειναν ασυμπτωματικοί, το 5% παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές στη νόσο Covid-19 και το 0,5% από αυτούς έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι εκείνοι που εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό και στη συνέχεια εκθέτουν στον ιό τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους.