Αρκετά κέντρα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρώπη έχουν έλλειψη δόσεων.
Θα μπορούσε μια από τις αιτίες της έλλειψης εμβολίων να οφείλεται στη βραδύτητα κινήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αυτό λέει σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης της Moderna, η οποία εμπορεύεται ένα από τα δύο πρώτα εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ.
Ο Stéphane Bancel, ο Γάλλος ιδιοκτήτης της American Moderna, δεν εκπλήσσεται.
Γι’ αυτόν, η Ευρώπη βασίστηκε πάρα πολύ στα ευρωπαϊκά εργαστήρια παραγωγής εμβολίων, τα οποία θα ευνοούσε με τις παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παίρνει ως παράδειγμα τη δική του εμπειρία στο εργαστήριό του που κατασκευάζει ένα εμβόλιο RNA messenger.
«Η σύμβαση με τη Moderna δεν ολοκληρώθηκε από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έκαναν την πρώτη τους παραγγελία στο τέλος της άνοιξης του 2020», είπε σε συνέντευξή του στη Γαλλική εφημερίδα “L’ Express”.
Γι’ αυτόν, ο οποίος διευθύνει το νέο του εργαστήριο από τη Βοστώνη, η έγκαιρη παραγγελία εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας.
Και πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει δράσει με βραδύτητα κατά της πανδημίας στο το θέμα της παραγγελίας εμβολίων.
Εξήγησε ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες για την εξασφάλιση πρώτων υλών για την παραγωγή τους, καθώς και για να πληρώσει τους προμηθευτές του και να προσλάβει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό.
Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα σημαίνει ότι η Moderna θα παρέχει μόνο 80 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και στη συνέχεια μια δεύτερη παράδοση 80 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, παρέχοντας συνολικά 160 εκατομμύρια δόσεις και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
«Εάν η Ευρώπη είχε παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από πολύ νωρίτερα, θα είχαμε οργανωθεί για αυτό», επισήμανε.
Παραγγελίες από τώρα για τον επόμενο χειμώνα
Η επιχείρησή του ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και έχει επενδύσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να πουλήσει κανένα προϊόν.
Ένα τεράστιο στοίχημα, το οποίο απαιτούσε, μία ώθηση, μια οικονομική στήριξη, από τα κράτη για την παραγωγή των εμβολίων που προέκυψαν από την έρευνά της Moderna.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας βοήθησαν πολύ νωρίς και θα ήθελα και η Ευρώπη να κάνει το ίδιο», λέει.
Ήδη σαν επόμενη κίνηση, ο Stéphane Bancel σχεδιάζει την παραγωγή εμβολίων που αναμφίβολα θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τον επόμενο χειμώνα.
«Εάν η Ευρώπη θέλει περισσότερα εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, θα πρέπει να παραγγελθούν από τώρα», προειδοποιεί.