Οι καθηγητές Wang Xinghuan και Zhao Yan, επικεφαλής ενός νοσοκομείου στη Wuhan, προσκεκλημένοι να καταθέσουν για την κινέζικη κατάσταση έναντι της Covid-19 κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς διακαδημαϊκού συνεδρίου, αποκαλύπτουν τις λύσεις που επέτρεψαν την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς μάσκες ή κοινωνικές αποστάσεις, σε ολόκληρη τη Κίνα.
Τον περασμένο Αύγουστο, φωτογραφίες ενός πάρτι σε μια πισίνα στη Wuhan κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Αν και η χώρα αναφέρει σχεδόν μηδενικά νέα θετικά κρούσματα Covid-19, ορισμένοι το είδαν ως πρόκληση, όταν άλλοι επεσήμαναν τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού.
Αλλά σε μια εποχή που αυτό το διάσημο 2ο κύμα σάρωσε σε όλο τον κόσμο, η Κίνα παρέμεινε ανεπηρέαστη.
Ο Wang Xinghuan, διευθυντής του νοσοκομείου Zhongnan στο Wuhan, όπου είναι επίσης ο επικεφαλής της υπηρεσίας ουρολογίας και ανέλαβε ένα από τα προσωρινά νοσοκομεία που χτίστηκαν σε δέκα ημέρες για να φιλοξενήσουν ασθενείς με Covid-19, εξηγεί τους λόγους αυτής της επιτυχίας.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία, η οποία ταυτίστηκε με αυτή του αναπληρωτή διευθυντή του νοσοκομείου και επικεφαλή του τμήματος έκτακτης ανάγκης, Zhao Yan, σε μια εποχή που οι ομάδες του ΠΟΥ δεν έχουν ακόμη εξουσιοδοτηθεί να πάνε στη Wuhan για να διερευνήσουν την προέλευση του SARS-CoV-2 και καθώς οι υποψίες για υποτίμηση του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων συνεχίζουν να υπάρχουν όσον αφορά την Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, η επιδημία φαίνεται να περιορίζεται στη Wuhan, την πρώτη μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγη από τον ιό, με κόστος σοβαρών περιορισμών.
Περιορισμένη από τις 23 Ιανουαρίου, η πόλη άνοιξε σταδιακά στον κόσμο από τις αρχές Απριλίου.
Στο πρόγραμμα υπήρξε αυστηρός περιορισμός χωρίς πιθανή έξοδο, παράδοση τροφίμων από εθελοντές του Κομμουνιστικού Κόμματος, άμεση απομόνωση των ασθενών, οποιωνδήποτε θετικών περιστατικών και περιστατικών επαφής σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή ξενοδοχεία, «επειδή η απομόνωση στο σπίτι δεν λειτουργεί».
Με την αποσυμφόρηση της κατάστασης, ξεκίνησε έλεγχος της θερμοκρασίας και συστηματικά μέτρα ελέγχου, η χρήση μιας εφαρμογής ψηφιακής ανίχνευσης που εκχωρεί έναν κωδικό QR του οποίου το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του χρήστη του, μερική επαναλειτουργία, υποχρεωτικές κοινωνικές αποστάσεις που οριοθετούνται από μεγάλους φράκτες στην πόλη και πιθανές αναδιαμορφώσεις στη γειτονιά μόλις εντοπιστεί ένα κρούσμα.
Ανίσχυρος ενόψει της ασθένειας
«Μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην πόλη Wuhan αυξήθηκε από 363 σε 8.351!
Το αποκορύφωμα επιτεύχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου με 41.152 θετικές περιπτώσεις», θυμάται ο καθηγητής Wang Xinghuan.
«Ήμασταν τότε αβοήθητοι μπροστά σε μια άγνωστη ασθένεια, προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε πρωτόκολλα και θεραπείες και χρειαζόμασταν απόλυτα προστατευτικό εξοπλισμό.»
Τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζουν οι αρχές τελικά αποφέρουν καρπούς και η εμπειρία που αποκτήθηκε καθιστά δυνατή τη γρήγορη αντίδραση όταν εντοπίζονται πολλά κρούσματα.
«Υπήρξε ένα νέο επεισόδιο στο Πεκίνο τον Ιούνιο, με την πρώτη περίπτωση να εντοπίζεται στις 11 Ιουνίου και ύστερα 36 ασθενείς στις 14 Ιουνίου.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, οι 76.500 κάτοικοι της γειτονιάς έκαναν τεστ και τέθηκαν σε εγκλεισμό, τα σχολεία έκλεισαν, πραγματοποιήθηκε επιδημιολογική έρευνα από πόρτα σε πόρτα μεταξύ 200.000 ατόμων, στη συνέχεια έγινε τεστ σε7,6 εκατομμύρια άτομα και το επεισόδιο έληξε στις 19 Ιουνίου», λέει ο καθηγητής Wang Xinghuan.
Αναφορικά με το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο μέχρι σήμερα, στο Qingdao, με 6 ασθενείς που εντοπίστηκαν στις 11 Οκτωβρίου και τον εντοπισμό 132 περιστατικών επαφής, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επιδημιολογική έρευνα με την εμπλοκή 9.000 επαγγελματιών υγείας για τη διεξαγωγή των τεστ κορωνοϊού.
Αυτή τη φορά, η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο σε τέσσερις ημέρες.
Έλεγχος εισαγόμενων προϊόντων
Πλέον, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα κατά την άφιξη οποιουδήποτε ατόμου στην κινεζική επικράτεια, αλλά και κατά την άφιξη εισαγόμενων προϊόντων.
Το επεισόδιο που συνέβη στο Πεκίνο τον Ιούνιο πιστεύεται ότι οφείλεται στην παρουσία του SARS-CoV-2 στη συσκευασία κατεψυγμένων προϊόντων.
Έκτοτε, η Κίνα πραγματοποίησε εκτεταμένες δοκιμαστικές εκστρατείες για τα εισαγόμενα τρόφιμα.
«Στα 2000 χρόνια, η Κίνα παρουσίασε 352 μεγάλες επιδημίες ή μία περίπου κάθε 6 χρόνια.
Όταν εξετάζουμε την ιστορία των μεθόδων που υιοθέτησαν οι βασιλιάδες και οι αυτοκράτορες της Κίνας για να τις αντιμετωπίσουν, βρίσκουμε τα εξής μέτρα: περιορισμό, φυσική απομόνωση και την κινεζική ιατρική.
Η ιστορία μας επιτρέπει να αποδεχόμαστε εύκολα μέτρα περιορισμού, αυτό ισχύει και για χώρες με παρόμοια ιστορία όπως η Ιαπωνία ή η Κορέα», εξηγεί ο καθηγητής Wang Xinghuan, ο οποίος επίσης υποστηρίζει τη χρήση μάσκας και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία και συμμόρφωση στον κόσμο παρά τα επιστημονικά στοιχεία.
«Όποια κι αν είναι η κουλτούρα μιας χώρας, για να σταματήσουμε την επιδημία, πρέπει να προσδιορίσουμε τις πηγές μόλυνσης και να τις απομονώσουμε, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, και να εφαρμόσουμε δωρεάν θεραπεία και δοκιμές για όλους.»