Όλοι οι γιατροί, κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, έχουν βιώσει την έκρηξη αδρεναλίνης και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική της εργασίας τους. Ωστόσο, ο απαιτητικός χαρακτήρας αυτής της δουλειάς μπορεί μερικές φορές να ‘’δοκιμάσει’’ τα κίνητρά σας, καθιστώντας δύσκολο να διασφαλίσετε ότι κάθε μέρα στο καθήκον σας θα είναι εξαιρετική.
Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένοι βασικοί κανόνες που βοηθούν στην πλοήγηση μέσα στο χάος των εφημεριών και της καθημερινής εργασίας, ενώ επιτρέπουν τη συνεχή εξέλιξη από κάθε σκοπιά.
Κανόνας #1: Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας
Ακόμη και κατά καιρούς, οι εκτενείς ώρες εργασίας, η παράλειψη γευμάτων, η αμέλεια της πρόσληψη νερού, η παράλειψη των διαλειμμάτων, είναι μερικά από αυτά που συμβαίνουν στο όνομα της φροντίδας των ασθενών. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση, αργά ή γρήγορα, οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξάντληση, και ίσως να συνοδεύεται και από ένα αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζει κανείς τον εαυτό του, και σίγουρα δεν είναι εγωιστικό. Είναι απαραίτητο για την ευημερία και την υγεία του ανθρώπου. Δώστε προτεραιότητα σε έναν επαρκή ύπνο, μια καλή διατροφή και στη συμμετοχή σας σε κοινωνικές δραστηριότητες. Ξεκινώντας κάθε βάρδια στο ιατρείο ή το νοσοκομείο ανανεωμένοι, θα σας προετοιμάσει καλύτερα να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που έχετε μπροστά σας.
Κανόνας #2: Οραματιστείτε το σχέδιο δράσης σας
Όπως είπε σοφά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, «Αυτός που αποτυγχάνει στην οργάνωση, προγραμματίζει την αποτυχία του».
Πριν ξεκινήσει η βάρδια σας, ελέγξτε τη λίστα ασθενών που σας έχουν ανατεθεί, τις ιατρικές τους πληροφορίες, τα εργαστηριακά αποτελέσματα και τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Δημιουργήστε βήμα-βήμα, ένα σχέδιο δράσης για τη βάρδια σας, ενημερωθείτε για οποιαδήποτε νέα ιατρική εντολή και προβλέψτε ενδεχόμενες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσετε, βάσει του τομέα που σας έχουν ορίσει (π.χ. μονάδα ανάνηψης έναντι μονάδας βραχείας παραμονής). Αυτό το «παιχνίδι» οργάνωσης της εργασία σας, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την άνεση και την αυτοπεποίθησή σας κατά την έναρξη της εργασίας σας.
Προσδιορίστε το στυλ εργασίας που προτιμάτε, ορίστε τους στόχους και τις προτεραιότητές σας και δημιουργήστε ανάλογα, ένα σχέδιο δράσης.
Κανόνας #3: Επικοινωνήστε αποτελεσματικά
Η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς όλοι ευδοκιμούν σε ομαδικές συνθήκες. Όταν εισέρχεστε στο νοσοκομείο ή στο τμήμα σας, προωθήσετε την αποτελεσματική επικοινωνία με τους συναδέλφους, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό. Γνέψτε, χαιρετήστε και διατηρήστε τον σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Κατά την εργασία σας, να τους ακούτε όλους ενεργά, να είστε αμερόληπτοι και να εξετάζετε διάφορες προοπτικές, για να εξασφαλίσετε μια προσέγγιση με συνοχή και συνέπεια σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των ασθενών. Ομαδικό πνεύμα και ανοιχτή επικοινωνία, δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο εσείς, οι ασθενείς και η ομάδα σας, μπορείτε όλοι να ευδοκιμήσετε.
Κανόνας #4: Συνεχίστε να μαθαίνετε και να αναπτύσσεστε
Η ιατρική είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος τομέας και πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις. Αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε τις διαγνώσεις των ασθενών σας και τις επιλογές διαχείρισης των παθήσεων τους μέσω αξιόπιστων πηγών, και παραμείνετε ενημερωμένοι με τις πιο πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις.
Επιπλέον, αναζητήστε τη γνώση ενεργά από εμπειρότερους συναδέλφους και μη διστάσετε να μοιραστείτε τις γνώσεις σας και με τους πιο νέους ή/και άπειρους. Διευρύνοντας συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, όχι μόνο βελτιώνετε τα αποτελέσματα και τις προγνώσεις των ασθενών αλλά εξελίσσεστε και ως επαγγελματίας ιατρός. Θυμηθείτε, κάθε πηγή γνώσης είναι σημαντική, καθώς ποτέ δεν ξέρετε ποια πληροφορία μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε μια ζωή κάποια μέρα.
Κανόνας #5: Κάντε διαλείμματα και αναθέστε εργασίες
Είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικά διαλείμματα, καθώς η εργασία σε μεγάλες βάρδιες χωρίς διαλείμματα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και σε κίνδυνο λήψης λανθασμένων αποφάσεων.
«Υπάρχει αρετή στην εργασία, και υπάρχει αρετή στην ανάπαυση. Χρησιμοποιήστε και τα δύο και μην αγνοήσετε κανένα από τα δύο.»– Άλαν Κοέν
Όταν χρειάζεται, αναθέστε καθήκοντα σε συναδέλφους σας που εμπιστεύεστε και ξέρετε πως θα παρέχουν ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς κατά την απουσία σας. Αυτό, όχι μόνο αποτρέπει την εξουθένωση, αλλά προάγει επίσης μια πιο υγιή εργασία.
Κανόνας #6: Συλλογισμός για συνεχή βελτίωση
Μετά από κάθε βάρδια, αναλύστε τις περιπτώσεις που αντιμετωπίσατε, τις αποφάσεις που πήρατε και τους τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να βελτιωθείτε και μάθετε από τα λάθη σας.
Ο προβληματισμός σχετικά με την απόδοσή σας αλλά και η αξιολόγηση αυτής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι για να εντοπίσετε διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως, είναι σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενός μελλοντικού πλάνου για τη βελτίωση της διαχείρισης της εργασίας σας.
Η ιατρική, είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί αφοσίωση, ενσυναίσθηση και συνεχή μάθηση. Δίνοντας προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας, αγκαλιάζοντας τη συνεχή μάθηση και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σας κάθε φορά, θα κατευθύνετε την ενέργειά σας σε σημαντικές και ανταποδοτικές προσπάθειες, εξασφαλίζοντας αξιοσημείωτες αλλαγές κάθε φορά.
Σύμφωνα με τα λόγια του Έρικ Τόμας, «Ένα μεγαλείο δημιουργείται όταν πολλά μικρά πράγματα που γίνονται σωστά». Κάντε λοιπόν ένα σχέδιο και δουλέψτε τα μικρά πράγματα που θα οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο κάθε μέρα.