Περισσότερες αγορές ομολόγων, χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες και ακόμη και αλλαγές στα επιτόκια – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να τα περάσει όλα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα υπαινίχθηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων νομισματικών κινήτρων τον Δεκέμβριο.
Η ανακοίνωση ακολούθησε αποφάσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία για την επιβολή νέων εθνικών lockdown – δρακόντεια μέτρα που οδήγησαν σε μεγάλες οικονομικές συστολές νωρίτερα μέσα στο έτος και απειλούν με ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.
«Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι: περαιτέρω κίνητρα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο και θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων», δήλωσε ο Μάρκο Βάλλι, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της UniCredit.
Μετά την πανδημία, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το Πρόγραμμα Πανδημίας Έκτακτης Ανάγκης (PEPP), πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021 και ανέρχεται σε 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,51 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Τουλάχιστον τέσσερις αναλυτές αναμένουν ότι το πρόγραμμα αυτό θα παραταθεί σε διάρκεια και μέγεθος κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου – και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
«Η ώθηση και η επέκταση του PEPP είναι πλέον μια ολοκληρωμένη συμφωνία, και βλέπουμε επίσης μεγάλη πιθανότητα να επεκταθούν οι τρέχοντες ευνοϊκοί όροι των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης», δήλωσε ο Βάλλι, αναφερόμενος στους όρους δανεισμού προσφέρεται στις τράπεζες.
Χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες
Νωρίτερα φέτος, η ΕΚΤ αποφάσισε να καταστήσει τον δανεισμό πιο ελκυστικό για τις εμπορικές τράπεζες, ως τρόπο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.
Η ιδέα βασίζεται στο ότι οι τράπεζες ενθαρρύνονται να παρέχουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, για παράδειγμα, με τις τελευταίες να είναι πιθανό να επανεπενδύσουν αυτά τα χρήματα, να επεκταθούν και να προσλάβουν περισσότερα άτομα.
Ως μέρος του συστήματος της ΕΚΤ, όσο περισσότερα δάνεια εκδίδουν οι εμπορικές τράπεζες σε νοικοκυριά και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, τόσο πιο ελκυστικό θα είναι το επιτόκιο όταν δανείζονται από την κεντρική τράπεζα.
Περισσότερα κυβερνητικά ομόλογα
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η ΕΚΤ προσπαθούσε ήδη να ενισχύσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ με τακτικές αγορές κρατικών ομολόγων.
Το Πρόγραμμα Αγοράς του Δημόσιου Τομέα (PSPP) συνεχίζει ως ένα άλλο εργαλείο για τη στήριξη της οικονομίας της περιοχής, που αποτελείται από 19 κράτη μέλη.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί επίσης.
Ο Claus Vistesen, οικονομολόγος στο Pantheon Macro, υπολόγισε αύξηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτό το σύστημα, η οποία «πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε διάρκεια 12 μηνών έως το τέλος του 2021».
Και μείωση του επιτοκίου;
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια πορεία χαμηλών επιτοκίων από τότε που ξεκίνησε η κρίση του δημόσιου χρέους.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι επίσης ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής, το οποίο στοχεύει στη στήριξη του τραπεζικού δανεισμού και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Οι κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, η διευκόλυνση οριακού δανεισμού και η διευκόλυνση καταθέσεων παραμένουν στο 0%, 0,25% και -0,5%, αντίστοιχα.