Η επίπτωση της Covid-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών και η ανάγκη για μακροχρόνια παρακολούθησή τους, τονίστηκε στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος.
Επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών υγείας για τον κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται μετά τη λοίμωξη και να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση.
Όπως αναφέρθηκε, αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό “Jama” έδειξε ότι τα άτομα κάθε ηλικίας, που υπέστησαν έμφραγμα παρουσίασαν διπλάσια πιθανότητα θανάτου κατά την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ασθενείς δίσταζαν λόγω της επιδημίας να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία, ακόμη και εάν εμφάνιζαν επικίνδυνα συμπτώματα.
Επιπλέον, σχετικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και το στρες για το ενδεχόμενο μόλυνσης από κορωνοϊό παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συνεχάρη τον πρόεδρο του Συνεδρίου και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Φ. Πατσουράκο, για την άριστη διοργάνωση και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο και τη συμβολή των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων της χώρας μας στην κρίσιμη χρονική στιγμή της υγειονομικής κρίσης.
«Σε αυτόν τον αγώνα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την προστασία του πολίτη από την πρωτόγνωρη επιδημία είμαστε όλοι μαζί.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί κράτησαν με αυταπάρνηση ανοιχτά τα ιατρεία τους στο πρώτο επιδημικό κύμα και απέδειξαν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και την ανθρωπιά του επιστημονικού δυναμικού της χώρα μας.
Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε και αυτή τη μάχη και θα βγούμε νικητές», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}