Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη, υπάρχει έντονη ανησυχία για την οικονομία της.
Η ζώνη του ευρώ σημείωσε ύφεση 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Οι οικονομολόγοι προέβλεψαν άνοδο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά τώρα αμφισβητούνται αυτές οι προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς ή επιβράδυνση των επαναλειτουργιών, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, δήλωσε στο CNBC πως η πιθανότητα μεγαλύτερης ύφεσης το τέταρτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς αναμένονται περισσότερα τοπικά lockdown τις επόμενες εβδομάδες, όπως έχει ήδη συμβεί στη Μαδρίτη, την Ισπανία και τη Λυών της Γαλλίας.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 2,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη, με τα κρούσματα που παρατηρούνται καθημερινά σε Ισπανία και Γαλλία να ξεπερνούν τα 10.000.
Τα στοιχεία δείχνουν πλέον ότι τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ έχει σταματήσει.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ, ο οποίος μετρά τόσο την κατασκευή όσο και τις υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στο 50,1, που υποδηλώνει χαμηλό οικονομικό επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών για την περιοχή.
Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε στο CNBC στο “Street Signs” πως καθώς προχωράμε στο τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν πολύ περισσότεροι περιορισμοί και αυτό θα μειώσει πραγματικά την ανάπτυξη.
Οι ανησυχίες για το οικονομικό σοκ των περαιτέρω περιορισμών έστειλαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε κατάσταση πώλησης στις αρχές της εβδομάδας.
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στο Berenberg, δήλωσε πως η πανδημία αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για την ανάκαμψη από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας του Μαρτίου / Απριλίου και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται.
Οι προειδοποιήσεις είναι παρόμοιες για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείνουν νωρίς και οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, αν είναι δυνατόν, αντί να μετακινούνται στο γραφείο.
Ο Cathal Kennedy, Ευρωπαίος οικονομολόγος της RBC, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν και πάλι κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών και ότι θα οδηγήσουν σε βραδύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.
Ο δείκτης ΡΜΙ για το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στα 55,7 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Βρετανοί επιστημονικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν 50.000 νέες μολύνσεις την ημέρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και οι ανακοινώσεις της του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θεωρήθηκαν ως άμεση απάντηση σε αυτές τις έντονες προειδοποιήσεις.
Ο Ambrose Crofton, σχεδιαστής στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, δήλωσε πως τα αυξημένα κρούσματα θα παρεμποδίσουν την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών και θα προκαλέσουν δυσκολίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
{module Υπογραφή Άκης Χαραμής}