Είναι γνωστό πως η αισιοδοξία και η καλή ψυχολογία του ασθενούς έχουν θετική επίδραση σε όλα τα προβλήματα υγείας.
Τώρα έρχεται μία νέα μελέτη να επιβεβαιώσει τη θεωρία αυτή.
Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες σε Διεθνές Συνέδριο που αφορούσε το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας συσχετίστηκαν με μειωμένη σοβαρότητα στην κατάσταση της υγείας, με λιγότερες αναπηρίες και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής μετά το πέρας τριών μηνών.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη έκβαση της ασθένειας, με αποτέλεσμα η τόνωση του ηθικού να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να βελτιωθεί τόσο η ψυχική υγεία, όσο και η αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Yun-Ju Lai.
«Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία ενός θετικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε να ωφελήσει τον ασθενή» συμπλήρωσε η ίδια.
«Και στο παρελθόν υπήρξαν μελέτες που έδειχναν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακά επεισόδια» τόνισε ο καρδιολόγος Alan Rozanski, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τον ρόλο της θετικής σκέψης στην πρόληψη των ασθενειών, αλλά και στην αποκατάσταση των ασθενών.
Πρόκειται για μία μικρής κλίμακας μελέτη, σε 49 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη έδειξε πως η σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και τα επίπεδα της ιντερλευκίνης – 6 (Interleukin- IL – 6), της πολυ – λειτουργικής κυτοκίνης που ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, μειώθηκαν όταν τα επίπεδα αισιοδοξίας ανέβηκαν.
Η πρωτεΐνη CRP(C – Reactive protein), η οποία δείχνει τις φλεγμονές στον οργανισμό, επίσης έπεσε καθώς η αισιοδοξία αυξήθηκε.
Ωστόσο, ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α (Tumor necrosis factor – TNF – α), που επίσης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη φλεγμονή, δεν άλλαξε, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ενώ ο ρόλος της αισιοδοξίας στις καρδιακές παθήσεις έχει ερευνηθεί καλά, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έδειξε παρόμοια αποτελέσματα σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.