Home Επικαιρότητα Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού
Καρκίνος του μαστού

Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Αυτό διαφαίνεται στο γερμανικό πρόγραμμα μαστογραφίας.

Το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και αναπτύχθηκε από μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα το Βερολίνο αύξησε το ποσοστό ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε μια πιθανώς μεγαλύτερη προοπτική μελέτη στον κόσμο σχετικά με τον μαστογραφικό έλεγχο, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των ψευδώς θετικών ευρημάτων και των σχετικών πρόσθετων εξετάσεων.

Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά ο φόρτος εργασίας των ακτινολόγων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται τώρα στο Nature Medicine.

Στη μελέτη PRAIM (“Προοπτική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με ζωντανή παρακολούθηση”) συμμετείχαν 12 τοποθεσίες του εθνικού προγράμματος μαστογραφικού ελέγχου μεταξύ 2021 και 2023.

Στο διάστημα αυτό αναλύθηκαν οι μαστογραφίες περισσότερων από 460.000 γυναικών. Οι 119 ακτινολόγοι ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν κατά περίπτωση αν θα εκτελούσαν τις εικόνες με την υποστήριξη του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης της Vara ή αν θα ακολουθούσαν τη συμβατική οδό. Επομένως, η μελέτη δεν ήταν τυχαιοποιημένη, γεγονός που είναι πιθανό να περιορίσει την τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων.

Στην πραγματικότητα, οι ακτινολόγοι επέλεξαν ελαφρώς συχνότερα την υποστήριξη ΤΝ για τους ακτινοσκιερούς μαστούς, οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν (36,4 % έναντι 31,4 %). Όχι άδικα, όπως δείχνει το υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης για τους ακτινοσκιερούς μαστούς (7,4 % έναντι 6,2 %).

Η ομάδα με επικεφαλής τον Alexander Katalinic από το Πανεπιστήμιο του Lübeck έλαβε υπόψη αυτές τις ανισορροπίες κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη μεροληψία. Η ερευνητική ομάδα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη αύξησε το ποσοστό ανίχνευσης από 5,7 σε 6,7 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανά 1.000 γυναίκες. Αυτό αντιστοιχεί σε σχετική αύξηση 17,6 %, η οποία ήταν στατιστικά σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95 % από 5,7 % έως 30,8 %.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανάκλησης, δηλαδή το ποσοστό των γυναικών που κλήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις λόγω μη φυσιολογικών ευρημάτων, μειώθηκε από 38,3 σε 37,4 ανά 1.000 γυναίκες.

Η σχετική μείωση κατά 2,5 % δεν ήταν στατιστικά σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95 % από -1,7 % έως 6,5 %. Ωστόσο, διαψεύδει τον φόβο ότι η χρήση της ΤΝ οδηγεί σε αύξηση των ψευδώς θετικών ευρημάτων και συνεπώς σε πρόσθετη εργασία και υψηλότερο κόστος.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν οδηγεί επίσης σε σύγχυση κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας. Οι ακτινολόγοι χρειάστηκαν μόλις 39 δευτερόλεπτα για να εξετάσουν τις εικόνες που η ΤΝ είχε χαρακτηρίσει ως φυσιολογικές, σε σύγκριση με 67 δευτερόλεπτα για τις εικόνες που δεν αξιολογήθηκαν από την ΤΝ.

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση του φόρτου εργασίας θα προέκυπτε εάν οι μαστογραφίες που χαρακτηρίζονταν ως φυσιολογικές από την ΤΝ – 56,7% των περιπτώσεων – δεν εξετάζονταν πλέον από ακτινολόγο. Σε ένα φανταστικό σενάριο, το ποσοστό ανίχνευσης θα εξακολουθούσε να είναι 6,7 % έναντι 5,7 % στην ομάδα ελέγχου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό φόρτο εργασίας, όπου οι ακτινολόγοι πρέπει να αξιολογούν 24 εκατομμύρια μεμονωμένες εικόνες κάθε χρόνο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη μείωση του φόρτου εργασίας, εξηγεί ο Katalinic και η ομάδα του.

Υπάρχει ελπίδα ότι το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας με την ΤΝ μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την πρόγνωση για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Αυτό θα διερευνηθεί στη συνέχεια.

Πηγή: iatronet.gr, Φίλιππος Ζάχαρης

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων