Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 26 χώρες μέλη του European Union Pharmaceutical Group (GPEU), της ένωσης φαρμακείων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δείχνει ότι όλες έχουν ελλείψεις σε φάρμακα και ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 17 χώρες.
Αν οι ελλείψεις αποθεμάτων και οι δυσκολίες εφοδιασμού είναι ολοένα και πιο συχνές στη Ελλάδα, η χώρα δεν είναι η μόνη που πλήττεται στην Ευρώπη, μακριά από αυτό.
Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Φαρμακευτικό Όμιλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GPEU), στην οποία απάντησαν 26 χώρες μέλη, όλες έχουν ελλείψεις.
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 17 χώρες, παραμένει αμετάβλητη σε 6 χώρες και μόνο 3 χώρες έχουν δει την κατάστασή τους να βελτιώνεται», διευκρινίζει η έκθεση.
Οι κατηγορίες που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα που στοχεύουν το νευρικό σύστημα και οι θεραπείες για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το 69% των χωρών παρουσίασαν επίσης ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων (MD) που επηρέασαν όλες τις κατηγορίες MD και σε in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (IVD-DM).
Για τους ασθενείς, αυτό το πρόβλημα σημαίνει ταλαιπωρία και αγωνία σε όλες τις χώρες, προκαλώντας διακοπές της θεραπείας (88%), αύξηση της συμμετοχής (73%), χαμηλότερη αποτελεσματικότητα θεραπείας (73%), λάθη φαρμακευτικής αγωγής κατά τη λήψη της νέας θεραπείας ( 35%), ή ακόμη και ανεπιθύμητες ενέργειες ή αυξημένη τοξικότητα (15%).
Τα φαρμακεία, από την πλευρά τους, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την οικονομική ζημία λόγω του χρόνου που αφιερώνεται για τον περιορισμό των ελλείψεων αποθεμάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 9:30 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή 3 ώρες περισσότερες από το 2022), τη διοικητική επιβάρυνση, την απώλεια της εμπιστοσύνης των ασθενών και της αποθάρρυνσης του προσωπικού.
Το σύστημα φαρμακείων ενόψει ελλείψεων περιλαμβάνει σκευάσματα (50%), χρήση διαφορετικής δόσης με προσαρμογή της δόσης (50%) ή ακόμη και χρήση άλλων τύπων προμηθευτών (38%), χωρίς να είναι δυνατή μόνο η θεραπευτική υποκατάσταση στο 19% των χωρών.
Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι πιο κοινές αιτίες ελλείψεων είναι η διακοπή της βιομηχανικής διαδικασίας (65%), οι εθνικές στρατηγικές τιμολόγησης και προμήθειας όπως οι προσφορές (62%) και η απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης φαρμάκων (50%).