Ανησυχία και αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της Φαρμακοβιομηχανίας εξαιτίας του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο -στη νέα δέσμη προτάσεων για τη φαρμακευτική πολιτική, που εξήγγειλε στην αρχές του μήνα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός- εξακολουθεί να υφίσταται, με αποτέλεσμα να “απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα του κλάδου”, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν όλα τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων, μέσω των συνδέσμων τους ΣΦΕΕ και ΠΕΦ.
“Είμαστε απογοητευμένοι διότι ακόμα και μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν λαμβάνεται καμία ουσιαστική μέριμνα για την αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας”, τονίζουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε σχετική επιστολή τους προς τον κ. Ανδρέα Ξανθό.
Οι ανεπαρκείς δαπάνες συνολικά για τον τομέα Υγείας της χώρας μας αποδεικνύονται, όμως, και μέσω σχετικής μελέτης της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία εκθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, το 7,3% των εισοδημάτων των Ελληνικών νοικοκυριών καταλήγει σε δαπάνες για την αγορά υπηρεσιών Υγείας.
Ειδικότερα για τη φαρμακευτική δαπάνη, η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι η διαχρονική μείωσή της, αντιστοιχεί με την πολιτική μείωσης των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών και την ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές για την αγορά των φαρμάκων.
Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι εδώ και πολλά χρόνια το κράτος επιμένει να μην προχωρά σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μετακυλίοντας συνεχώς την υπέρβασή της, αφενός στην τσέπη του ‘Ελληνα ασφαλισμένου και αφετέρου στα ταμεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα οποία απομυζά μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).
“Τα clawbacks πρέπει να εκλείψουν”
Σε σχετικά συμπεράσματα για τα ανεπαρκή κρατικά κονδύλια, τα οποία ταλαιπωρούν πολίτες και επιχειρήσεις, παρά την επίσημη λήξη των μνημονίων, κατέληξαν κι οι ομιλητές που συμμετείχαν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, το οποίο διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΣΦΕΕ κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, πρέπει να τεθεί επιτέλους πλαφόν στην επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας μέσω του clawback, το οποίο, όπως είπε, από το 2012 και μέχρι το 2017 σημείωσε αύξηση της τάξης του 339%, ενώ ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών, έχει καταργήσει κάθε έννοια αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας.
Παίρνοντας τον λόγο από την πλευρά της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων είπε ότι αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο να πληρώνουν clawback τα γενόσημα φάρμακα και τόνισε ότι: “Αντί να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το πολύ υψηλό clawback συζητάμε πως θα μοιραστεί, εις βάρος της οικονομικής βιωσιμότητας των εταιρειών”.
Τι προτείνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις
Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΣΦΕΕ επισημαίνουν ότι ο κλάδος διαχρονικά υποβάλλει προτάσεις, όμως η πολιτεία δεν τις λαμβάνει υπόψη παίρνοντας τις αποφάσεις της μονομερώς.
Παρ’όλα αυτά, τονίζοντας ότι “τα όρια έχουν προ πολλού ξεπεραστεί”, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ προτείνουν δέσμη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των αναγκών της χώρας.
Μεταξύ άλλων ζητούν, η κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών να γίνεται με κρατικά κονδύλια, να υπάρξει εξεύρεση επιπλέον κρατικών χρημάτων για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τέλος προτείνουν να υπάρξει μείωση του clawback μέσω της αφαίρεσης κονδυλίων που δαπανώνται για κλινική έρευνα και από τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε νέες υποδομές για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα (coding και serialization).
Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.MedicalManage.gr