Home Επενδύσεις Ρίσκο και Κέρδος
Στον οικονομικό κόσμο το ρίσκο μεταφράζεται σε αβεβαιότητα και μετράται με μια τυπική απόκλιση από τον κανόνα.

Ρίσκο και Κέρδος

Συχνά ακούμε πολλόυς ανθρώπους που διστάζουν να επενδύσουν γιατί φοβούνται το ρίσκο.

Υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία που φοβούνται ότι μια κατάρρευση του χρηματιστηρίου μπορεί να τους αφήσει άπορους.

Υπάρχουν νέα ζευγάρια που θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα σπίτι, αλλά ανησυχούν ότι μια επενδυτική απώλεια μπορεί να αφανίσει τις πιθανότητες για την απόκτησή του.

Για οποιονδήποτε επενδυτή, το ρίσκο είναι μια αλήθεια της ζωής!

Όποτε παρουσιάζεται μια ευκαιρία για σας, για να κάνετε ένα επενδυτικό κέρδος, είστε επίσης αντιμέτωποι με το φόβο της πιθανότητας μίας ενδεχόμενης επενδυτικής απώλειας.

Ακόμη και με «ασφαλείς» επενδύσεις, όπως οι καταθέσεις σε τράπεζες, υπάρχει το ρίσκο ότι το επιτόκιο που κερδίζετε δε θα υπερβεί το ρυθμό πληθωρισμού.

Συχνά αυτοί οι φόβοι έχουν τις ρίζες τους σε μια παρερμηνεία της έννοιας του ρίσκου.

Αυτοί που καταλαβαίνουν τα ρίσκα του χρηματιστηρίου -και εκτιμούν σωστά την ικανότητά τους να τα ανεχθούν- μπορούν να υπερφορτίσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με το να δεχτούν μια δόση αβεβαιότητας!

Στον οικονομικό κόσμο το ρίσκο μεταφράζεται σε αβεβαιότητα και μετράται με μια τυπική απόκλιση από τον κανόνα.

Πάρα ταύτα, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι δεν ξέρει ποτέ κανείς πότε το χρηματιστήριο θα κάνει βουτιά.

Τι γίνεται αν πέσει ακριβώς όταν θέλετε να πουλήσετε;

Πολλά μεμονωμένα άτομα μετράνε το ρίσκο ως την πιθανότητα απώλειας, εμείς μετράμε το ρίσκο ανάλογα με τη μεταβλητότητα των κερδών!

Με άλλα λόγια, επειδή ακριβώς οι μετοχές έχουν πιο υψηλά κέρδη κατά μέσο όρο, μπορεί να υποστείτε μερικές απώλειες και να καταλήξετε μακροπρόθεσμα πολύ μπροστά.

Μόνο σε μία κατάσταση δεν είναι λογικό να προσθέτετε μετοχές στο χαρτοφυλάκιό σας, όταν δεν έχετε το χρόνο να αφήσετε το χρηματιστήριο να δουλέψει για σας.

Οποιαδήποτε χρονιά, έχετε μια πιθανότητα στις τέσσερις να χάσετε στο χρηματιστήριο.

Ο ιδανικός εξισωτής ρίσκου είναι ότι θα πρέπει να εργαστείτε, για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες ρίσκου.

Αν σκοπεύετε να επενδύσετε το πολύ για ένα χρόνο, τότε οι μετοχές εξομοιώνονται με τον τζόγο.

Αν όμως ο χρονικός σας ορίζοντας είναι πέντε χρόνια ή περισσότερα, τότε υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι η τοποθέτηση ενός μέρους τουλάχιστον των χρημάτων σας σε μετοχές θα αυξήσει την απόδοση των επενδύσεών σας!

Μια ερώτηση που πρέπει να επιλύσετε είναι το είδος του επενδυτικού ρίσκου που μπορείτε με άνεση να αναλάβετε.

Η επιλογή ποικίλλει από συντηρητική μέχρι επιθετική επένδυση, με ένα μεγάλο χώρο να εκτείνετε μεταξύ αυτών των δύο άκρων:

I. Συντηρητική Επένδυση:

Σημαίνει να βάζετε χρήματα, όπου υπάρχει πολύ μικρό ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο.

II. Μέτριου Κινδύνου Επένδυση:

Σημαίνει να ρισκάρετε τοποθετώντας χρήματα σε μετοχές και ομόλογα.

III. Επιθετική ή Κερδοσκοπική Επένδυση:

Σημαίνει να ρισκάρετε ένα μέρος της επένδυσής σας με αντάλλαγμα την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου κέρδους.

Ο ιδανικός εξισωτής ρίσκου είναι ότι θα πρέπει να εργαστείτε, για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες ρίσκου.

Θα πρέπει επίσης να σας ανησυχεί το γεγονός ότι αν επενδύσετε πολύ συντηρητικά, στην πορεία δεν θα έχετε πολλά χρήματα για να αντεπεξέλθετε στους στόχους σας ακόμη και αν δουλέψετε σκληρά στο επενδυτικό πλάνο σας.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αν ρισκάρετε ιδιαίτερα μπορεί να χάσετε ένα μεγάλο μέρος από το κεφάλαιό σας.

Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, PhD
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων