Όταν η φαρμακευτική καινοτομία για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, αντιμετωπίζεται ως “υπέρμετρη δαπάνη” και η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας δεν αξιολογείται με ασθενοκεντρικά αλλά μόνο με δημοσιονομικά κριτήρια, τόσο ειδήσεις σαν την επόμενη, πολύ σύντομα θα καταλήξουν στην ημερήσια ειδησεογραφία.
Νέες σωτήριες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα, που κυκλοφορούν ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα των Ευρωπαίων γιατρών, δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν ποτέ στη χώρα μας, εξαιτίας των υπέρμετρων υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate-clawback), αλλά και της επιπλέον επιβάρυνσης του 25%, ως τέλος εισόδου για τις νέες θεραπείες.
Είναι γνωστό – κι η φαρμακοβιομηχανία έχει φροντίσει να καταστήσει σαφές στο κράτος – ότι καινοτόμες θεραπείες με συνολική έκπτωση έως και 60 ή 70% δεν πρόκειται να εισαχθούν στη χώρα μας.
Τελεσίγραφο που επαναλήφθηκε πρόσφατα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή ανακοινώσεις του διοικητικού συμβουλίου του PhRMA Innovation Forum (PIF).
Δηλαδή, του νέου φορέα που δημιουργήθηκε για την εκπροσώπηση φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν καινοτόμα φάρμακα.
Από τις δηλώσεις των μελών του PIF κατέστη προφανές και αυτονόητο ότι η φαρμακοβιομηχανία της καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον κλειστού και δεδομένου προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης (που σημειωτέον φτάνει μόλις το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), αλλά και με τις νέες θεραπείες να περνούν από τους πολλαπλούς κόφτες της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), θα αποστρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον από τη χώρα μας.
Με τραγικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των Ελλήνων ασθενών και την αποκοπή από την πρόσβασή τους σε ο,τι νεότερο και ελπιδοφόρο έχει να τους προσφέρει η επιστήμη.
Είναι επίσης προφανές και αυτονόητο, ότι η επικείμενη έξοδος από τα Μνημόνια -με καταληκτική ημερομηνία την προσεχή 21η Αυγούστου- δημιουργεί προσδοκίες στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και ταυτόχρονα την ηθική υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους ‘Ελληνες ασθενείς, να δημιουργήσει καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες πρόσβασης και οικονομικής προσιτότητας.
Αλλά φευ!
Ο τρόπος λειτουργίας του υπό σύσταση ΗΤΑ και το νέο σύστημα της συνεργασίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με διακρατικές συμφωνίες για μειωμένες τιμές στα φάρμακα, αναμένεται να δημιουργήσει Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Με τις νέες καινοτόμες θεραπείες να κυκλοφορούν και να αποζημιώνονται στις εύρωστες βόρειες χώρες, ενώ τα ίδια φάρμακα να μην παίρνουν ποτέ έγκριση στις χώρες της συμμαχίας της Βαλέτας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του χρόνου, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται το νέο χαράτσι του 25% ως τέλος εισόδου για κάθε νέο φάρμακο, πολλές νέες ογκολογικές θεραπείες που έχουν πάρει έγκριση στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι μητρικές πολυεθνικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να τις εισάγουν στην Ελλάδα.
‘Αλλες θεραπείες, επίσης, για σοβαρές πάντα ασθένειες που έχουν πάρει τιμή στην Ελλάδα, οι εταιρείες δεν έχουν ζητήσει την ένταξή τους στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα και ως εκ τούτου οι θεραπείες αυτές θα είναι προσιτές μόνο σε ασθενείς που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν αστρονομικά ποσά για την απόκτησή τους.
Με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει έστω κι αυτή την ύστατη ώρα να συνειδητοποιήσει ότι τα άδικα και παράλογα μέτρα που επικράτησαν στον χώρο του φαρμάκου στα χρόνια των Μνημονίων, είναι αυτά που δίνουν στο σήμερα τα κατάλληλα επιχειρήματα στις πολυεθνικές του φαρμάκου να πιέζουν κάνοντας χρήση των δικών τους “όπλων”, δηλαδή, απειλώντας με τη μη εισαγωγή νέων θεραπειών.
Και να συνειδητοποιήσει, επίσης, ότι η τελική ευθύνη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας βαρύνει το ίδιο το κράτος και όχι τις φαρμακοβιομηχανίες.