Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται μετά από πολύ καιρό η φαρμακοβιομηχανία, καθώς -όπως όλα δείχνουν- η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχεδιάζει με αργά και σταθερά βήματα να χαλαρώσει τα σκληρά και αποστραγγιστικά μέτρα, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια στη φαρμακευτική πολιτική.
Ήδη, το πρώτο μέτρο, το οποίο αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανάκαμψη στις επιχειρήσεις, αφορά τη σταδιακή κατάργηση του rebate 25% (τέλος εισόδου) στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, ενώ εξετάζεται και νέος τρόπος υπολογισμού για το clawback.
Η σχετική συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, που έγινε την περασμένη Πέμπτη.
Οπως είπε στην εισήγησή του στην Επιτροπή ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος, η τιμολόγηση των φαρμάκων, που προστατεύονται από πατέντα και των σκευασμάτων εκτός πατέντας (off patent) θα γίνεται πλέον με βάση τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης (και όχι βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.).
Έτσι, το 25% αναμένεται να γίνει 5% , με σταδιακή κατάργησή του κατά μία μονάδα κάθε χρονιά.
Επίσης, οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) θα υπολογίζονται πλέον κατά 70% βάσει του μεριδίου αγοράς και κατά 30% βάσει της ανάπτυξης του προϊόντος, αντί 90% – 10% που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.
Τέλος, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και η προηγούμενη εξαγγελία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού, για μία ανατιμολόγηση φαρμάκων τον χρόνο και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οσον αφορά, ωστόσο, στην εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών;
Εκεί τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς αυτοί αναμένεται να καθοριστούν ανά κατηγορία ασφαλιστικής αποζημίωσης φαρμάκων (ΑΤC4), μια πρόταση στην οποία πολλοί αντιτίθενται, λόγω απουσίας επαρκών επιδημιολογικών στοιχείων.
Παρ’όλα αυτά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραμένει ανυποχώρητη, με αποτέλεσμα τα όρια των κλειστών προϋπολογισμών να βασιστούν φέτος στις περσινές δαπάνες.
Την ίδια στιγμή, στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης αποφασίστηκε η τιμολόγηση των γενοσήμων στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου και των βιο-ομοειδών στο 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτότυπου, όταν αυτό θα χάνει την πατέντα προστασίας του.
Θολό το τοπίο με τα βιο-ομοειδή φάρμακα
Και ενώ το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να εφαρμόσει νέα εποχή στη φαρμακευτική πολιτική, δεν έχει ωστόσο, καθορίσει ακόμα σαφή πλαίσια σε σχέση με τα βιο-ομοειδή φάρμακα (biosimilars), τα οποία αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη μείωση και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με τον γεν.γραμμ. Γ. Γιαννόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά στο πλαίσιο του συνεδρίου “Conference on Biosimilars: The Value of Biosimilars & Market Access Issues in the Greek Healthcare System”: «απομένει να καθοριστούν σημαντικά ζητήματα, όπως ο τρόπος τιμολόγησης των βιο-ομοειδών και ο προσδιορισμός της τιμής αποζημίωσης κατόπιν διαπραγμάτευσης».
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης αποφάσισε ότι η τιμή των βιο-ομοειδών θα κυμανθεί στο 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτότυπου.
Θολό παραμένει το τοπίο, επίσης, τόσο για τη συνταγογράφησή τους με εμπορική ονομασία, όσο και για την ανταλλαξιμότητά τους.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννόπουλο, στα φαρμακεία δεν θα θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα υποκατάστασής τους, βάσει των θέσεων του ΕΟΦ και των επιστημονικών εταιρειών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο γεν. γραμματέας.
Ενώ σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, ο γενικός γραμματέας είπε ότι αυτή “πρέπει να αφορά ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε βιολογική θεραπεία αναφοράς” και τόνισε ότι “το εάν πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση βιο-ομοδειδούς στην έναρξη της θεραπείας με βιολογικό παράγοντα, αποτελεί θέμα περαιτέρω συζήτησης και συσχετίζεται άμεσα με την κατάρτιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων”.
Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας