Ο εξελικτικός προγραμματισμός ουσιαστικά βασίζεται στη μίμηση της φύσης.
Ο Δρ. Lawrence Fogel πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, έγραψε το πρώτο βιβλίο του σχετικά με τον εξελικτικό προγραμματισμό το 1966 και το 1993 ίδρυσε την εταιρεία Natural Selection.
Όταν το 2007 απεβίωσε, οι δύο γιοι του Δρ David Fogel και Gary Fogel, συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση εφαρμογής αυτών των τεχνικών σε διαφορετικούς τομείς.
Ακολουθούν μερικά πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα του πως μπορεί να επηρεαστούν πολλοί τομείς του κλάδου της υγείας από τη φύση.
Εκμετάλλευση των πληθυσμιακών δεδομένων για ανάπτυξη φαρμάκων:
Ο εξελικτικός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς να καθορίσουν ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον κατάλληλο ασθενή την κατάλληλη στιγμή, αλιεύοντας στοιχεία από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών για ασθενείς όπως δημογραφικά στοιχεία και το γενετικό προφίλ τους.
Προσωποποιημένες ιατρικές θεραπείες:
O εξελικτικός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εξατομικευμένης θεραπείας λαμβάνοντας και αναλύοντας τα αποτελέσματα αξιολόγησης από το τι λειτούργησε και τι όχι στον ασθενή.
Βελτιωμένη κατανόηση των συναισθηματικών σταδίων και της ψυχικής υγείας:
Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων και επίσης αντανακλούν και την ψυχική μας κατάσταση.
Το software για ανάλυση συναισθημάτων αναλύει τις λέξεις που επιλέγουμε και παρέχει μια αποτύπωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου – ανησυχία, εχθρικότητα, κατάθλιψη, εμπιστοσύνη, συμπόνια και ευτυχία.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.
Βελτιωμένες θεραπείες με βλαστοκύτταρα:
Ο στόχος είναι να εξαχθεί ο μηχανισμός παραγωγής των βλαστοκυττάρων για να οδηγηθούμε σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Πρόβλεψη του πως οι ιοί θα μεταλλάξουν με τον καιρό συγκεκριμένα είδη:
Ο εξελικτικός προγραμματισμός βοηθά τους ερευνητές να καταλάβουν πως ο ιός HIV για παράδειγμα εξελίσσεται μέσα στους ασθενείς που έχουν προσληφθεί από αυτόν.
Πηγή: Forbes