Home Επικαιρότητα Μελέτη Χορήγησης Δεξαμεθαζόνης σε Δύο Δοσολογίες σε Ασθενείς με Covid-19 και Σοβαρή Υποξαιμία
Σύγκριση Χορήγησης Δεξαμεθαζόνης σε Δύο Δοσολογίες σε Ασθενείς με Σοβαρή Υποξαιμία Λόγω Covid-19.

Μελέτη Χορήγησης Δεξαμεθαζόνης σε Δύο Δοσολογίες σε Ασθενείς με Covid-19 και Σοβαρή Υποξαιμία

Η χορήγηση 6mg δεξαμεθαζόνης ημερησίως για έως και 10 ημέρες, αποτελεί πλέον μέρος της κλινικής πρακτικής για νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19.

Υψηλότερες δόσεις κορτικοστεροειδών, μπορεί δυνητικά να επιφέρουν επιπλέον όφελος.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης “COVID STEROID 2” στο έγκριτο περιοδικό JAMA doi:10.1001/jama.2021.18295. Σκοπός της μελέτης, ήταν να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της χορήγησης δεξαμεθαζόνης σε δοσολογία 12mg ημερησίως, σε σύγκριση με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg ημερησίως, σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία.

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου 2020 και Μαΐου 2021 σε 26 νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην Ινδία.

Συμπεριελήφθησαν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, που είχαν ανάγκη σε οξυγόνο τουλάχιστον 10 λίτρα/λεπτό ή βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στη μελέτη, συμμετείχαν 1000 ασθενείς και τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1 προς 1 να λάβουν δεξαμεθαζόνη σε 12mg ή 6mg την ημέρα για 10 ημέρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 65 έτη (55 έως 73 έτη) και το 31% ήταν γυναίκες.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης, ήταν ο αριθμός των ημερών που ο ασθενής παρέμενε ζωντανός χωρίς την ανάγκη άμεσης υποστήριξης της ζωής με επεμβατικό μηχανικό αερισμό, υποστήριξη του κυκλοφορικού ή θεραπεία αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Ο διάμεσος χρόνος ήταν 22 ημέρες (6 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 12mg δεξαμεθαζόνης και 20.5 ημέρες (4 έως 28 ημέρες), για τους ασθενείς που έλαβαν 6mg δεξαμεθαζόνης.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η θνητότητα στις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη, ήταν 27.1% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 32.3% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης.

Η θνητότητα τις πρώτες 90 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη, ήταν 32% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 37.7% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης.

{module title=”Adsence article”}

Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντικές, σε καμία από τις δύο συγκρίσεις.

Σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σηπτικής καταπληξίας και των διεισδυτικών μυκητιασικών λοιμώξεων, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 11.3% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 13.4% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης (μη στατιστικά σημαντική διαφορά).

Συμπερασματικά, στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία, η χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 12mg δεν είχε επιπλέον όφελος ως προς τις ημέρες άνευ ανάγκης επεμβατικής υποστήριξης της ζωής, συγκριτικά με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg.

{module title=”Υπογραφή”}

 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων