Οι τόνοι ιατρικών απορριμμάτων που παράγονται για τη διαχείριση της πανδημίας της Covid, ενέχουν κινδύνους για την υγεία αλλά και το περιβάλλον, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μια νέα έκθεση, εξέτασε τους 87.000 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που απεστάλησαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021 σε όλο τον κόσμο από τα Ηνωμένα Έθνη, για να βοηθήσουν τις χώρες, ιδιαίτερα τις πιο μειονεκτούσες, να αντιμετωπίσουν την κρίση.Περισσότερα από 140 εκατομμύρια κιτ δοκιμών, που ενδέχεται να δημιουργήσουν 2.600 τόνους μη μολυσματικών απορριμμάτων – κυρίως πλαστικών – και 731.000 λίτρα χημικών απορριμμάτων, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο μιας Ολυμπιακής πισίνας, έχουν συσσωρευτεί.
Ταυτόχρονα, περισσότερες από 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, δημιουργώντας 144.000 τόνους επιπλέον απορριμμάτων με τη μορφή σύριγγων, βελόνων και κουτιών ασφαλείας.
Περίπου το 97% των πλαστικών απορριμμάτων από τις δοκιμές, αποτεφρώθηκε.
Σύμφωνα με την έκθεση, τρεις στις δέκα εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, δεν διαθέτουν συστήματα διαλογής απορριμμάτων.
Σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, λιγότερο από μία στις τρεις εγκαταστάσεις υγείας διαθέτει βασική υπηρεσία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων.
Στην πραγματικότητα, αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι ιατρικών αποβλήτων για τους οποίους μιλά η έκθεση, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του παγκόσμιου όγκου απορριμμάτων, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη εξοπλισμό που δεν στάλθηκε μέσω του ΟΗΕ.
Αυτά τα πρόσθετα ιατρικά απόβλητα που προκύπτουν από την διαχείριση της πανδημίας έχει καταπονήσει τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων σε όλο τον κόσμο και απειλεί την «ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία», ανησυχεί ο ΠΟΥ.
Περιορίστε τη χρήση γαντιών
Ο οργανισμός του ΟΗΕ προσφέρει πληθώρα λύσεων για τη μείωση των απορριμμάτων. Προσκαλεί έτσι τη δημιουργία μικρότερων και πιο ανθεκτικών συσκευασιών και γενικά την κατασκευή εξοπλισμού από ανανεώσιμα υλικά.
Η αποστολή ιατρικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αναφέρει το έγγραφο. Η έκθεση ζητά επίσης την ανάπτυξη μασκών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
{module title=”Adsence article”}
Ο ΠΟΥ επιμένει ιδιαίτερα στα γάντια τα οποία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας, αποτελούν από πλευράς όγκου το μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων από εξοπλισμό ατομικής προστασίας που αγοράζεται μέσω του ΟΗΕ.
Ο ΠΟΥ εκτιμά επίσης ότι αυτά τα γάντια χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Αν και η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν τα συνιστά για τη χορήγηση εμβολίων, «φαίνεται να είναι κοινή πρακτική», παρατηρεί.