Αυξάνονται οι επιθέσεις στα ιατρεία, τόσο στα κέντρα των πόλεων όσο και σε μη αστικές περιοχές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν το 50% των ιατρείων έχουν υποστεί κλοπή ή επίθεση τα τελευταία δύο χρόνια.
Αντιμέτωποι με την ανησυχητική κατάσταση της λεκτικής βίας και άλλων σωματικών επιθέσεων στα ιατρεία, δείτε 12 βασικές συμβουλές για την πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των περιστατικών.
1. Εκτονώστε τις συγκρούσεις
Μην απαντάτε ποτέ στην πρόκληση. Αντίθετα, προσπαθήστε να εκτονώσετε την ένταση υιοθετώντας μια ήρεμη και επαγγελματική στάση.
2. Διατηρήστε απόσταση ασφαλείας
Μένετε πάντα πίσω από τον πάγκο για να περιορίσετε τον κίνδυνο σωματικής επιθετικότητας.
3. Χρησιμοποιήστε το κουμπί ειδοποίησης
Σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου, ενεργοποιήστε διακριτικά τη συσκευή προειδοποίησης για να ειδοποιήσετε τις αρχές επιβολής του νόμου.
4. Αυξήστε την ευαισθητοποίηση και εκπαιδεύστε την ομάδα σας
Ενημερώστε τους υπαλλήλους για τις βέλτιστες πρακτικές στην αντιμετώπιση επιθέσεων και οργανώστε τακτική εκπαίδευση.
5. Καλέστε τον εκπρόσωπο ασφαλείας
Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες της αστυνομίας ή της χωροφυλακής για να αξιολογήσετε τα τρωτά σημεία του ιατρείου και να εφαρμόσετε προληπτικά μέτρα.
6. Υιοθετήστε την κατευναστική επικοινωνία
Αποφύγετε αρνητικές λέξεις όπως «όχι» ή «αποκλείεται» και προσφέρετε μια εναλλακτική λύση για να αποφύγετε την κλιμάκωση. Για παράδειγμα, εάν η συνταγή είναι ύποπτη, προτείνετε να καλέσετε τον γιατρό για έλεγχο.
7. Μην χειρίζεστε μόνοι σας μια τεταμένη κατάσταση
Ζητήστε από έναν συνάδελφο να παρέμβει και να μειώσει την πίεση που ασκεί ένα επιθετικό άτομο.
8. Συστηματική υποβολή καταγγελίας
Μη διστάσετε να αναφέρετε οποιαδήποτε επιθετικότητα, ακόμα και λεκτική, για να δημιουργήσετε ένα αρχείο και να αναφέρετε στατιστικά στοιχεία.
9. Εξασφαλίστε χώρο και μετρητά
Περιορίστε το ποσό των μετρητών που κρατάτε στο ιατρείο και χρησιμοποιήστε το παράθυρο ασφαλείας τη νύχτα για να αποφύγετε την άμεση επαφή.
10. Ενθαρρύνετε τις αστυνομικές περιπολίες
Ζητήστε από τις τοπικές αρχές να αυξήσουν τις περιπολίες της αστυνομίας γύρω από τα ιατρεία και τα νοσοκομεία ιδιαίτερα στις εφημερίες.
11. Παρακολουθήστε πιστοποιημένα εκπαιδευτικά μαθήματα στη διαχείριση συγκρούσεων
Τα συνδικάτα εργάζονται για τη δημιουργία μαθημάτων κατάρτισης, υπό την επίβλεψη ψυχολόγων και επαγγελματιών ασφάλειας, για να βοηθήσουν τους γιατρούς και τις ομάδες τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις στρεσογόνες καταστάσεις.
12. Δημιουργήστε ένα σύστημα αναφοράς περιστατικών
Τα συνδικάτα ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός συστήματος αναφοράς για την τεκμηρίωση επιθέσεων και κλοπών στα ιατρεία και τα νοσοκομεία. Στόχος είναι να ληφθούν ακριβή δεδομένα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι αρχές σχετικά με το μέγεθος του φαινομένου.
Απαραίτητη κινητοποίηση
Αντιμέτωποι με την αύξηση των επιθέσεων, τα συνδικάτα επιμένουν στην επείγουσα δράση. « Πρέπει να σταματήσουμε να ελαχιστοποιούμε αυτά τα περιστατικά. Κάθε γιατρός πρέπει να αναφέρει και να καταγγείλει τη βία που έχει υποστεί, ώστε η νομική απάντηση να είναι κατάλληλη ».
Ζητούνται μέριμνα και φροντίδα από το κράτος, αλλά η επαγρύπνηση και η ανταπόκριση των επαγγελματιών παραμένουν η καλύτερη προστασία κατά της βίας στα ιατρεία.