Είναι γεγονός πως η πανδημία της Covid-19, έχει κουράσει όλους μας πολύ.
Οι θάνατοι, η οικονομική καταστροφή, η αδυναμία για στήριξη των ευάλωτων ατόμων και η πίεση στις δομές υγείας, είναι προβλήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν, ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά..
Η εκμετάλλευση του πόνου, λόγω πολιτικών κινήτρων, η παραποίηση της αλήθειας, η παραπληροφόρηση.. και άλλα πολλά κοινωνικά ζητήματα, μας χωρίζουν, τη στιγμή που περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι!Συνεχίζοντας έτσι, το «τέλος» της πανδημίας αυτής, δεν θα έρθει ποτέ..
Εδώ και δύο χρόνια ζούμε με τον ιό αυτό και τις συνέπειες του, ενώ αυτός από τη μεριά του προσπαθεί να επιβιώσει, μέσω των μεταλλάξεων.
Οι επαγγελματίες υγείας πιστεύουν και έχουν μάθει τα βασικά της ιολογίας, πράγματι, από το πρώτο έτος της ιατρικής σχολής.
Ας εξετάσουμε τους παράγοντες κινδύνου, αρχικά, χωρίς να λάβουμε υπόψη την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων..
Έχει πλέον αποδειχθεί, βάσει των γεγονότων πως οι ηλικιωμένοι, είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από την covid.
Περισσότερο από το 80% των θανάτων που οφείλονταν στην COVID-19, αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών.
Ο αριθμός των θανάτων που έχει καταγραφεί στις ηλικίες άνω των 65 ετών, είναι 80 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των θανάτων των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18-29 ετών.
Και αυτό, βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε, από την έως τώρα πορεία της πανδημίας.
Το γεγονός αυτό, είναι προφανές και αναμενόμενο θα λέγαμε, καθώς όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.
Ένα ακόμη γεγονός είναι πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από COVID-19, είναι μεγαλύτερος, όταν αυξάνεται και ο αριθμός των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων σε ένα άτομο.
Φυσικά και αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο! Είναι προφανές πως οι χρόνιες ασθένειες, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.
Τόσο προφανές, που με σιγουριά μπορούμε να πούμε, πως ακόμη και χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι το γνώριζαν..
Δυστυχώς όμως, οι κοινωνικές ανισότητες στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, έχουν θέσει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων σε αυξημένο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων από ορισμένες φυλετικές μειονοτικές ομάδες, αλλά και άτομα με αναπηρίες.
Έτσι, οι κοινωνικοί και καθοριστικοί παράγοντες της υγείας που επικρατούν σήμερα, παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην έκβαση που θα έχει κάποιος από τη νόσο αυτή..
Ας εξετάσουμε το θέμα των χρόνιων ασθενειών. Η πλειοψηφία τους πλέον, μπορεί να προληφθεί, καθώς σχετίζονται άμεσα με κακές επιλογές και συνήθειες του τρόπου ζωής.
Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν οι ηγέτες των κρατών ενθάρρυναν έντονα ή έδιναν εντολές, επιβάλλοντας ισχυρά μέτρα, με στόχο την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής!
Που θα ήμασταν τώρα; Για παράδειγμα, αν οι χώροι εργασίας είχαν την υποχρέωση να ενσωματώνουν συνεδρίες άσκησης, διαλογισμού και τακτικής θεραπείας για τους υπαλλήλους τους.
Τι θα γινόταν αν απαγορεύαμε τις πωλήσεις προϊόντων καπνού; αλλά και άλλων προϊόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες και συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών;
Με αφορμή την κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, να αλλάξουμε τακτική..
Να σκεφτούμε πιο συνολικά, να αναλογιστούμε το μέλλον, φροντίζοντας τον εαυτό μας αποτελεσματικά.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, σπαταλάμε τον χρόνο μας, χωρίς κοινή λογική και μένουμε πίσω! Φανταστείτε, αν σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαμε ήδη αντιμετωπίσει τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID..
Φανταστείτε να είχαμε όλοι τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες παροχές σε ό,τι αφορά την υγεία, χωρίς να υπάρχουν ανισότητες. Φανταστείτε να προλαμβάναμε, αποτρέποντας την εξέλιξη μίας χρόνιας νόσου.
{module title=”Adsence article”}
Φανταστείτε το πως θα μπορούσαμε να γεράσουμε, δίχως την ύπαρξη των χρόνιων ασθενειών που έχουμε σήμερα.
Πρέπει να αλλάξουμε τακτική.
Αυτή η αλλαγή του τρόπου ζωής, των αντιλήψεων, της οπτικής… αυτή… αν και δεν αποτελεί μία νέα εφεύρεση, αυτή θα είναι η καλύτερη θεραπεία!