Για χρόνια, ένα λεγόμενο καθολικό εμβόλιο γρίπης, δηλαδή το οποίο δεν θα χρειαζόταν να προσαρμόζεται στα στελέχη που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός υποψήφιου εμβολίου αποτελεσματικού σε ποντίκια.
Υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συνιστάται κάθε χρόνο, με εμβόλιο προσαρμοσμένο στα στελέχη που κυκλοφορούν, Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα υποψήφιο εμβόλιο που δεν στοχεύει την αιμοσυγκολλητίνη, το επιφανειακό αντιγόνο του ιού της γρίπης, αλλά στοιχεία του ιού που δεν διαφέρουν ανάλογα με τα στελέχη:
Τους υποτύπους των πρωτεϊνών που ονομάζονται πολυνευραμινιδάσες.
Χορηγούμενο σε ποντίκια, νεαρά και ηλικιωμένα, το υποψήφιο εμβόλιο τους έδωσε προστασία τόσο έναντι της γρίπης τύπου Α – και ειδικότερα έναντι εκείνων με πιθανότητα πανδημίας όπως H1N1, H5N1, H3N2, H9N2 και H7N9 – όσο και έναντι της γρίπης τύπου Β (Yamagata και Victoria γενεαλογίες).
Το εμβόλιο κατέστησε πράγματι δυνατή την ενεργοποίηση μιας χυμικής (αντισώματα) και κυτταρικής (Τ λεμφοκύτταρα) απόκρισης, τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Για τους συγγραφείς αυτής της εργασίας, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 26 Αυγούστου στο περιοδικό “PLOS pathogens”, αυτό το υποψήφιο εμβόλιο ανοίγει τον δρόμο για ένα καθολικό εμβόλιο που θα έλυνε το πρόβλημα της ετήσιας προσαρμογής του τρέχοντος εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης, με τον κίνδυνο να είναι τελικά μόνο ελαφρώς αποτελεσματικό λόγω της μεταβλητότητας της αιμοσυγκολλητίνης.
Πριν να προβούν όμως σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές επιθυμούν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου τους σε κουνάβια, που θεωρούνται το καλύτερο ζωικό μοντέλο στην αναζήτηση εμβολίων γρίπης, λόγω της ευαισθησίας τους στον ιό της ανθρώπινης γρίπης και ενός αναπνευστικού συστήματος, παρόμοιου με αυτό του ανθρώπου.