Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με το Comirnaty (Pfizer / BioNTech) έχει συσχετιστεί με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ορισμένων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας (διαβάστε εδώ), σύμφωνα με μελέτη* που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM) στις 25 Αυγούστου 2021 αλλά οι συγγραφείς είχαν κάποιες επιφυλάξεις.
Η μελέτη έγινε από ισραηλινή ομάδα σε άνω των 2 εκατομμυρίων ατόμων, βάσει δεδομένων υγείας του πληθυσμού, συνέκρινε εμβολιασμένους ασθενείς με μη εμβολιασμένους και τους παρακολούθησε για 42 ημέρες (21 μετά την πρώτη δόση και 21 μετά τη δεύτερη δόση).
«Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετός, κακουχία και τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης δεν αξιολογήθηκαν σε αυτή τη μελέτη», διευκρινίζουν οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας αυξήθηκε σημαντικά κατά 3,24 φορές μετά τον εμβολιασμό με το Comirnaty σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα.
Ομοίως, παρατήρησαν κίνδυνο λεμφαδενοπάθειας (x 2.43), σκωληκοειδίτιδας (x 1.40) και έρπητα ζωστήρα (x 1.43), αλλά καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου mRNA και θρομβοεμβολικών συμβάντων.
Για να τεθεί σε ένα πλαίσιο το μέγεθος των δυσμενών επιπτώσεων του εμβολίου, οι ερευνητές τις συνέκριναν με τις επιπτώσεις της μόλυνσης SARS-CoV-2: εάν και δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική επίδραση της Covid-19 στη συχνότητα εμφάνισης λεμφαδενοπάθειας, έρπητα ζωστήρα ή σκωληκοειδίτιδας, η Covid-19 οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας (x 18,28) και «αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών για τα οποία ο εμβολιασμός δεν αύξησε τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου υπερβολικού κινδύνου αρρυθμίας (x 3,83), οξείας νεφρικής ανεπάρκειας (x 14,83), πνευμονικής εμβολής (x 12,14), ενδοκρανιακής αιμορραγίας (x 6,89), θρόμβωσης βαθιάς φλέβας (x 3,78), εμφράγματος του μυοκαρδίου (x 4,5), περικαρδίτιδας (x 5,39)», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς.
Συνολικά, ενώ το εμβόλιο mRNA αυξάνει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, «ο κίνδυνος αυτού του δυνητικά σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος και πολλών άλλων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, αυξήθηκε σημαντικά μετά τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2», καταλήγουν οι ερευνητές.
* Μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ βάσει δεδομένων υγείας του πληθυσμού, η οποία συνέκρινε ασθενείς που εμβολιάστηκαν μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 24 Μαΐου 2021 και ακολούθησαν 42 ημέρες (21 μετά την πρώτη δόση και 21 μετά τη δεύτερη δόση) με μη εμβολιασμένους, άνω της ηλικίας 16 (διάμεση ηλικία 38 ετών), οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση από SARS-CoV-2 και καμία επαφή με το σύστημα υγείας του Ισραήλ τις προηγούμενες 7 ημέρες.
{module title=”Adsence article”}
Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που εμβολιάστηκαν με μη εμβολιασμένα άτομα σε ατομικό επίπεδο, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο κατοικίας, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον πληθυσμιακό τομέα, καθώς και τους κλινικούς παράγοντες.
Κάθε κλάδος περιλάμβανε κατά μέσο όρο 884.828 άτομα.
{module title=”Υπογραφή”}