Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μόλις άρχισε να εξετάζει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ένα κρίσιμο βήμα για την κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να παρέχουν εμβόλια σε 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο.
Ο EMA μόλις ξεκίνησε τη συνεχή αξιολόγηση (Rolling review) του εμβολίου Sputnik V, ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya στη Ρωσία.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η συνεχής επανεξέταση καθιστά δυνατή την επιτάχυνση της αξιολόγησης υποσχόμενων φαρμάκων ή εμβολίων κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Συνεπώς αρκετά γρήγορα το Sputnik θα μπορούσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), χωρίς κανείς να «μπορεί να προβλέψει, προς το παρόν, τις συνολικές καθυστερήσεις», δηλώνει ο EMA που «θα επικοινωνήσει το θέμα περισσότερο όταν το αίτημα της άδειας κυκλοφορίας για το εμβόλιο θα έχει υποβληθεί».
Όσον αφορά τη Ρωσία, ανέφερε ότι είναι έτοιμη να προμηθεύσει την ΕΕ: «Μετά την έγκριση του EMA, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο του 2021», παρουσίασε σε δελτίο τύπου ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Κυβερνητικού Ταμείου.
Αρχικά η επιστημονική κοινότητα στην Ευρώπη υποδέχθηκε το Sputnik V με σκεπτικισμό, αλλά στη συνέχεια έπεισε τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του.
Το περιοδικό “The Lancet” δημοσίευσε αποτελέσματα ότι είναι 91,6% αποτελεσματικό. Δεδομένα που θα αναλυθούν ειδικότερα από τον EMA.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία έχει επίσης καταχωρίσει δύο άλλα εμβόλια, το Sputnik V διαθέτει άδεια κυκλοφορίας σε περισσότερες από 35 χώρες.
Και τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ – Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία – επέλεξαν το ρωσικό εμβόλιο, χωρίς καν να περιμένουν την επικύρωσή του από τον EMA.
Στην πράξη, το Sputnik V είναι ένα εμβόλιο με ιικό φορέα, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca ή το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Αποτελείται από δύο αδενοϊούς, Ad26 και Ad5. Αυτοί οι αδενοϊοί έχουν σχεδιαστεί για να περιέχουν το γονίδιο παραγωγής πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 (δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σώμα και δεν προκαλούν ασθένεια).
Οι δύο αδενοϊοί χορηγούνται ξεχωριστά: Το Ad26 χρησιμοποιείται στην πρώτη δόση και το Ad5 χρησιμοποιείται στη δεύτερη για να ενισχύσει την επίδραση του εμβολίου.
Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο μεταφέρει το γονίδιο για το SARS-CoV-2 στα κύτταρα του σώματος, το οποίο θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας.
Η τελευταία, αναγνωρισμένη από το ανοσοποιητικό σύστημα, θα προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων και Τ λεμφοκυττάρων που στοχεύουν σε αυτό.