Τι θέση παίζουν οι αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης, τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά κ.λπ. στα ψυχολογικά και συμπεριφορικά συμπτώματα των νευρογνωστικών ασθενειών; Αρκετές επιστημονικές κοινωνίες έχουν δώσει τις συστάσεις τους και προσφέρουν συνοπτικούς πίνακες χρήσιμους σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή.
Οι νέες συστάσεις για τη διαχείριση των ψυχολογικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων σε νευρογνωστικές ασθένειες, παραμερίζουν το φάρμακο στη δεύτερη γραμμή της χρήσης τους, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ανοχή.
Δημοσιεύτηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου’24 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που τοποθετούν πλέον τις μη φαρμακολογικές θεραπείες στο προσκήνιο, στη πρώτη γραμμή θεραπευτικής αγωγής: γνωστική διέγερση, μουσικοθεραπεία, προσαρμοσμένη σωματική δραστηριότητα, ακόμη και θεραπεία τέχνης. Αυτές οι συστάσεις προσαρμόζονται επίσης στον τόπο ζωής του ατόμου ή σε περίπτωση νοσηλείας. Ας σημειωθεί ότι οι τελευταίες συστάσεις δημοσιεύθηκαν πριν από 15 χρόνια.
Ωστόσο, οι φαρμακευτικές θεραπείες παραμένουν ένα συστατικό της φροντίδας και αυτές οι νέες συστάσεις αποτελούν μια επιλογή κατά τη χρήση τους. Οι ειδικοί έχουν μπει πλέον σε λεπτομερή έρευνα σχετικά με συγκεκριμένες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση ανά φάρμακο αλλά και ανά κατηγορία φαρμάκων. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα μόνο ένα μόριο είχε ένδειξη για διαταραχές συμπεριφοράς, η ρισπεριδόνη. Αυτές οι νέες συστάσεις προσαρμόζουν τη θέση αυτού του φαρμάκου, θεωρώντας ότι ίσως δεν είναι το καλύτερο όσον αφορά τα οφέλη/κινδύνους, εξηγούν οι ειδικοί.
Έτσι, ελέγχονται εξονυχιστικά τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά, οι βενζοδιαζεπίνες, τα υπνωτικά, οι σταθεροποιητές διάθεσης κ.λπ., τα οποία δεν έχουν πάντα άδεια κυκλοφορίας για αυτές τις ενδείξεις. Οι επιστήμονες προσφέρουν επίσης συνοπτικούς πίνακες με δοσολογικά σχήματα (αρχική δόση, αύξηση ανά επίπεδο, μέγιστη δόση, κ.λπ.) και διάρκεια συνταγογράφησης, προσαρμοσμένης σε κάθε σύμπτωμα (διέγερση, απάθεια, κατάθλιψη, κ.λπ. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός των αναστολέων της ακετυλοχολινεστεράσης (donepezil, memantine, galantamine, rivastigmine). Δεδομένου του χρόνου δράσης τους, της «πολύ μέτριας» αποτελεσματικότητάς τους και του κόστους τους, οι ειδικοί δεν τα συνιστούν ως πρώτη γραμμή θεραπείας για την ένδειξη ψευδαισθήσεων και ντελίριο. Μπορεί να συνιστώνται ως τελευταία επιλογή σε ορισμένες διαταραχές της νόσου του σώματος Lewy ή σε παρκινσονική άνοια με παραισθήσεις. Δεν συνιστώνται πλέον στη φαρμακολογική αντιμετώπιση της απάθειας της νόσου Αλτσχάιμερ, με τους ειδικούς να προτιμούν, και αυτό είναι νέο, τη μεθυλφαινιδάτη, ακόμα κι αν το φάρμακο δεν έχει Άδεια Κυκλοφορίας για αυτή την ένδειξη.
Πηγή : lequotidiendupharmacien.fr