Η φροντίδα ενός ασθενή, αποτελεί μια προσπάθεια που αφορά τόσο την βελτίωση της κατάστασης του κλινικά, όσο και την αντιμετώπιση του με ηθική.
Η ιατρική διδάσκει τις βασικές αρχές ηθικής-δεοντολογίας που αφορούν την αυτονομία, την ευεργεσία, την μη κακομεταχείριση και τη δικαιοσύνη οι οποίες εφαρμόζονται σε καταστάσεις αρκετά σοβαρές, όπου η φροντίδα του ασθενή απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό.
Όλα αυτά βασίζονται στον προσωπικό χαρακτήρα του γιατρού και διαμορφώνουν και τον τρόπο συμπεριφοράς του προς τον ασθενή.
Η ηθική, γίνεται εμφανής κάθε μέρα, μέσα από καθημερινά γεγονότα και καταστάσεις, όπως ο τρόπος που προσεγγίζει ο γιατρός τον ασθενή του με σκοπό την λήψη των βασικών ζωτικών ενδείξεων ή την αναθεώρηση των φαρμάκων του.
Οι γιατροί μπορούν να κάνουν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να αποκαλέσουν τον ασθενή με το μικρό του όνομα, να δημιουργήσουν μια οπτική επαφή, επιπλέον να αγγίξουν τον ασθενή με συμπόνια.
Όλα αυτά είναι πράξεις που δείχνουν ενσυναίσθηση με την οποία εδραιώνεται μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν απαιτούν χρόνο, αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της συνάντησης.
Ιατροί που επιδεικνύουν τις αρετές της ευπρέπειας, της διάκρισης, της ευσυνειδησίας, που δείχνουν συμπόνια και ικανότητα, θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστοι.
Αρκετά σημαντικός σε ό,τι αφορά την έννοια της ηθικής στην ιατρική είναι χαρακτήρας του γιατρού αφού, τη σημερινή εποχή, οι γιατροί συχνά υφίστανται μεγάλη πίεση, ώστε να βλέπουν περισσότερους ασθενείς σε λιγότερο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα περνούν το υπόλοιπο της ημέρας τους ασχολούμενοι με ηλεκτρονικά συστήματα ιατρικών αρχείων, τα οποία μπορεί να λειτουργούν σωστά ή όχι.
Είναι ήδη λοιπόν γνωστό, πως η κατάσταση αυτή συμβάλλει στην εξουθένωση των γιατρών οδηγώντας σε λιγότερο ενάρετη συμπεριφορά απέναντι στους ασθενείς.
Η έννοια της αρετής δεν είναι κάτι που διδάσκεται, ούτε καν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους φοιτητές.
Είναι αποθαρρυντικό πλέον το γεγονός πως η ιατρική ασκείται διεκπεραιωτικά, και όχι με την ευαισθησία που απαιτείται συνεπώς, είναι καιρός πλέον να αναθεωρήσουμε αυτήν την ανισορροπία και να προσεγγίσουμε διαφορετικά την έννοια της φροντίδας των ασθενών.