Περισσότερα από 200 ιατρικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν ένα κοινό ανακοινωθέν που ζητά επείγουσα δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της καταστροφής της φύσης.
Παραθέτοντας τις παθήσεις και τις παθολογίες που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, επιμένουν ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
«Αυξημένες περιπτώσεις αφυδάτωσης και νεφρικών προβλημάτων, κακοήθεις όγκοι του δέρματος, τροπικές λοιμώξεις, ψυχικά προβλήματα, επιπλοκές εγκυμοσύνης, αλλεργίες και θνησιμότητα, καρδιαγγειακή και πνευμονική νοσηρότητα»:
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη που παρατίθενται από περισσότερα από 200 έγκυρα ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του “British Medical Journal” ή και του “The Lancet”.
Σε κοινό άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τονίζουν ότι «η υγεία έχει ήδη αλλάξει από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή της φύσης», ότι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι «οι πιο ευάλωτοι» και ότι οι τρέχουσες συνέπειες είναι μόνο η αρχή.
Από την προ-βιομηχανική εποχή μέχρι σήμερα, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1 ° C.
Αλλά η υπερθέρμανση των 1,5 ° C – ένα όριο που θα μπορούσε να επιτευχθεί γύρω στο 2030 – και η συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας «προκαλεί καταστροφική και μη αναστρέψιμη βλάβη στην υγεία».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, «παρά τη νόμιμη ανησυχία για την Covid-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία για να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές» των αερίων του θερμοκηπίου.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus συμμετείχε στη σύνταξη:
«Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να επισκιάσουν τους κινδύνους οποιασδήποτε ασθένειας.
Η πανδημία Covid-19 θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει εμβόλιο για την κλιματική κρίση».
Αναφερόμενοι στα «πρωτοφανή» ποσά που δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα άρθρα αυτά στα ιατρικά περιοδικά ζητούν μαζική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία του πλανήτη.
Ζητούν επίσης μια «θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών και οικονομιών μας και στον τρόπο ζωής μας και μια αναθεώρηση των συστημάτων μεταφορών, των συστημάτων υγείας, των πόλεων, της παραγωγής, της διανομής των τροφίμων και ακόμη και των χρηματοπιστωτικών αγορών» και πολλά άλλα.
{module title=”Adsence article”}
Αυτή η πρόσκληση έρχεται δύο μήνες πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, στη Γλασκώβη.
{module title=”Υπογραφή”}