Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια έξαρση της επιδημίας αυτή τη στιγμή, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιθετική στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προβλέπει την αύξηση των θανάτων έως μισό εκατομμύριο στην ήπειρο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ευρώπη σπάει όλα τα ρεκόρ: Γερμανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρωσία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λετονία, Ελλάδα… σχεδόν όλες οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετωπίζουν αύξηση των μολύνσεων.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβενία έχουν περισσότερα από 1.000 καθημερινά κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ η Γεωργία, η Σερβία και η Κροατία έχουν φτάσει στο ορόσημο των 800 κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Συγκριτικά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 300 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Στη Γερμανία, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Με 33.949 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες (για 19.702 κατά μέσο όρο τις τελευταίες 7 ημέρες), η χώρα ξεπερνά τα παλιά της ρεκόρ, που σημειώθηκαν στα τέλη του 2020.
Οι 165 θάνατοι που καταγράφηκαν την Πέμπτη ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 96.192. Τα δεδομένα αυτά αποδίδονται σε υψηλό αριθμό μη εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Στην Ουκρανία, όπου η δυσπιστία για τα εμβόλια είναι αντιστρόφως ανάλογη με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (20% μόνο των εμβολίων για πρώτη δόση), οι θάνατοι συσσωρεύονται.
Σε ορισμένα νοσοκομεία, το 70% των κλινών καταλαμβάνεται από ασθενείς με Covid, εκ των οποίων μόνο το 3 έως 4% είναι εμβολιασμένο.
Η χώρα των 40 εκατομμυρίων κατέγραψε 720 θανάτους την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, καθιστώντας την τρίτη χώρα με τα περισσότερα θύματα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, με 1.250 και 1.100 αντίστοιχα.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εμφανίζουν επίσης τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό στον κόσμο (περισσότεροι από 20 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους).
{module title=”Adsence article”}
Αυτές είναι επίσης οι δύο χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ (21% και 32% αντίστοιχα).
Πιο βόρεια, η Λετονία περιορίστηκε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, με την επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας, το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων το Σαββατοκύριακο και τους περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους.
Μια κατάσταση που οφείλεται στην έλευση του χειμώνα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
{module title=”Υπογραφή”}