Τη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “Lancet Infectious Diseases” επιστημονική αλληλογραφία που αφορούσε την όλο και περισσότερο παρατηρούμενη αποσύνδεση της αύξησης των νέων κρουσμάτων από τον ημερήσιο καταγραφόμενο αριθμό θανάτων στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, κατά την τελευταία επιδημική έξαρση του στελέχους «Ο» του κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κύματα κρουσμάτων COVID-19 είχαν αντίστοιχα κύματα πλεονάζουσας θνησιμότητας – θανάτους που υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό για αυτήν την εποχή του έτους.
Αλλά στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, όπου περισσότερο από το 80% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των 18 εβδομάδων από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο φέτος οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί και δεν ακολούθησαν την αύξηση της καμπύλης των νέων ημερήσιων κρουσμάτων και των νοσοκομειακών εισαγωγών.
Αυτά είναι καλά νέα, ειδικά αν σταδιακά αυτή η επιδημιολογική εικόνα αρχίζει και γενικεύεται και σε άλλες χώρες.
Αυτός είναι και ο στόχος από το φθινόπωρο: ό,τι αύξηση νέων κρουσμάτων και να παρατηρείται να μην οδηγεί σε αύξηση θανάτων, αλλά αυτοί να φτάσουν και να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, δεδομένων των νεοεμφανιζόμενων παραλλαγών και της άγνωστης διάρκειας προστασίας από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό, απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση και εγρήγορση.
Ειδικά στη χώρα μας, που ο πληθυσμός είναι αναλογικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες περισσότερο γηρασμένος, και επομένως σε μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά νόσηση, διασωλήνωσης και θανάτου, το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Εμβολιασμός με το διαθέσιμο εμβόλιο (4η δόση), σύσταση για χρήση μάσκας στην τρίτη και τέταρτη ηλικία σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και συχνό testing, ώστε άμεσα να ληφθεί η κατάλληλη αντιιική προστασία που θα προστατεύσει το άτομο αυτό από βαριά νόσηση.
Ντόρα Ψαλτοπούλου
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ