Home Τεχνολογία - Λογισμικό ChatGPT και Άλλα Εργαλεία ΑΙ: τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γιατροί;
Για πολλούς γιατρούς, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ανησυχητική και απειλητική αφού αρκετοί ασθενείς τη χρησιμοποιούν για απαντήσεις σχετικά με την υγεία τους

ChatGPT και Άλλα Εργαλεία ΑΙ: τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γιατροί;

Για πολλούς γιατρούς, η άνοδος των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, μπορεί να φαίνεται ανησυχητική και ακόμη και απειλητική, ιδιαίτερα καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να λάβουν απαντήσεις σχετικά με την υγεία τους.

Αν και κάθε εργαλείο έχει τους κινδύνους του και η τεχνητή νοημοσύνη είναι, από πολλές απόψεις, στις πρώτες μέρες των δυνατοτήτων της, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ για να μείνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι γιατροί που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν, είναι πιθανό να είναι πρωτοπόροι και ακόμη και να βελτιώνουν την πρακτική τους.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο και όπως ένα σφυρί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει ανθρώπους, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ωφέλιμες εργασίες όπως η κατασκευή ενός σπιτιού.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να  χτυπήσουν άλλους  ανθρώπους με ένα σφυρί δεν είναι λόγος να φοβόμαστε το σφυρί καθ’ εαυτό, αλλά ένας λόγος για να φοβόμαστε συγκεκριμένες χρήσεις του σφυριού. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη.

Εφόσον ένας χρήστης είναι βαθιά ενημερωμένος για το τι χρησιμοποιεί, δεν είναι επικίνδυνο. Το πιο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί είναι: «Παίρνω αξία από αυτό;»

Τι είναι το ChatGPT και πως πρέπει να το χρησιμοποιούν οι γιατροί;

Επί του παρόντος, το εργαλείο της AI γνωστό ως ChatGPT, είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI, και μια δωρεάν έκδοση του έγινε πρόσφατα διαθέσιμη για χρήση από όλους.

Ουσιαστικά η AI είναι ένα προγνωστικό γλωσσικό μοντέλο που μιμείται τα γλωσσικά μοτίβα με βάση αυτό που έχει δει.

Στην περίπτωση του ChatGPT, έχει πάρει σχεδόν όλες τις γραπτές πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και ως εκ τούτου, μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα των χρηστών με απαντήσεις που ακούγονται ανθρώπινες, σαν να σκέφτεται, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιεί κανένα είδος λογικής ούτε έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα γεγονότα.

Αυτό  το οποίο πρέπει να προσέχουν οι γιατροί είναι ότι το ChatGPT τείνει να δημιουργεί πληροφορίες σε αυτό το σημείο.

Υπήρξαν περιπτώσεις που του ζητιούνται κάποιες πληροφορίες και παρέχει έναν σύνδεσμο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αληθινός.

Το ChatGPT είναι εκπαιδευμένο να προβλέπει συσχετίσεις μεταξύ μοτίβων λέξεων και προτάσεων, αλλά δεν έχει τρόπο να διασφαλίσει την ακρίβεια όπως και επίσης, από μόνο του, δεν μπορεί να αποδώσει ποσοτικά αποτελέσματα επειδή δεν είναι προγραμματισμένο να κάνει μαθηματικά ή να κάνει συσχετισμούς που δεν βασίζονται σε γλώσσα, αλλά θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλα είδη αλγορίθμων, όπως το Mathematica, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται από επιστήμονες στον ακαδημαϊκό χώρο, και πιθανότατα θα είναι στο δρόμο για πιο σύνθετες χρήσεις.

Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο στους γιατρούς με 2 τρόπους ακόμη και τώρα στις πρώτες μέρες του.

Το ChatGPT είναι ήδη ευρέως χρήσιμο ως εργαλείο γραφής.

Οι γιατροί πρέπει να αφιερώνουν πολύ χρόνο πληκτρολογώντας αναφορές αλληλογραφίας με ασθενείς ή με ασφαλιστικές εταιρείες, συνεπώς, θα μπορούσαν να ζητήσουν από το ChatGPT να συγκεντρώσει βασικές πληροφορίες και στη συνέχεια να κάνουν ένα πέρασμα για την ακρίβεια τους, εξοικονομώντας χρόνο.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει να μεταφραστεί περισσότερη τεχνική ιατρική ορολογία στους ασθενείς.

Όλοι παραπονιόμαστε ότι οι γιατροί μας δίνουν εξηγήσεις ή γράφουν στα ιατρικά μας αρχεία ή ιατρικές ομιλίες, που είναι πολύ τεχνικές.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να ζητήσουμε από το ChatGPT να το μεταφράσει αυτό με έναν ανθρώπινο, πιο κατανοητό τρόπο, ώστε (οι ασθενείς) να γνωρίζουν τι λέει ο γιατρός.

Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί σαν βοηθός  ή γραμματέας, καταγράφοντας συνομιλίες μεταξύ ιατρού και ασθενούς και στη συνέχεια συνοψίζοντάς τις σε μια αναφορά.

Ακόμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος εικονικού ασκούμενου, εάν χρειάζεστε κάποια έμπνευση, ή μία πρόσθετη έρευνα ή ένα σύνολο ιδεών για να σκεφτείτε πιθανές λύσεις, περιπτώσεις ή διαγνώσεις οπότε μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική για αυτή τη βοήθεια.

Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι οι ασθενείς θα το χρησιμοποιούν για την έρευνα πληροφοριών υγείας και ακόμη και για αυτοδιάγνωση.

Εδώ οι γιατροί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή το ChatGPT κάνει τόσα πολλά λάθη!

Οι ασθενείς το χρησιμοποιούν ήδη, και δεν είναι εκπαιδευμένοι να διακρίνουν μεταξύ  τους τις σωστές και τις λανθασμένες πληροφορίες συνεπώς, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια ένταση μεταξύ ασθενούς και γιατρού.

Άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και οι χρήσεις τους

Τα εργαλεία AI είναι επίσης χρήσιμα για οποιαδήποτε λειτουργία σχετίζονται όπως η διαχείριση αποθέματος, ο προγραμματισμός νοσηλευτών, ο προγραμματισμός ασθενών, η διαχείριση προμηθευτών, η διαχείριση συμβολαίων κ.λπ.

Αν και υπάρχουν ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης ήδη για διαγνωστικές αναλύσεις, όπως σε εργαστήρια για την ανίχνευση καρκίνου σε δείγματα ιστών ασθενών, αυτός ο τομέας είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά πολλά υποσχόμενο.

Για προφανείς λόγους, αυτά τα διαγνωστικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να περάσουν από έγκριση FDA και ακόμη και κλινικές δοκιμές.

Η τεχνητή νοημοσύνη όμως δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς

Αν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να γίνονται πιο εξελιγμένα και να μεταμορφώνουν ορισμένες πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης, δεν θα αντικαταστήσουν τους γιατρούς για πολλούς λόγους.

Ο προφανής λόγος είναι ότι «η ζεστασιά» της σχέσης γιατρού – ασθενούς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι τόσο ανθρώπινη που η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι βοήθημα, αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσει αυτό που κάνουν οι γιατροί.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται έναν καλά εκπαιδευμένο ειδικό σε κάτι που να μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα αυτού που δίνει το εργαλείο, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει κάτι λάθος και αυτό το άτομο πρέπει να εκπαιδευτεί για να το αποτρέψει .

Για τους γιατρούς που δεν είναι σίγουροι για αυτά τα εργαλεία, μπορούν να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτά.

Υπάρχει μια επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει και παρόλο που πολλά από αυτά τα εργαλεία δεν είναι πολύ ώριμα ή ακριβή, θα γίνονται όλο και καλύτερα.

Προσοχή γιατί αυτά τα εργαλεία χρειάζονται κλινική επικύρωση και ρυθμιστική έγκριση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς, επειδή υπάρχει πιθανότητα νομικής ανησυχίας συνεπώς, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διερευνήσουν τα αποτελέσματα αυτών των μοντέλων, ιδιαίτερα σε περίπτωση ανεπιθύμητων συμβάντων ή παραπόνων.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γιατρούς να είναι προσεκτικοί στα εργαλεία που τελικά χρησιμοποιούν και να αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους σε σχέση με το νέο αυτό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας που πρόκειται να δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη θα παραδοθεί μέσω ενός επιπέδου υπηρεσιών ειδικών που ξέρουν πώς να την χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, οι γιατροί που ασχολούνται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και οι άνθρωποι που αρχίζουν να επωφελούνται από αυτά, θα είναι πολύ πιο προετοιμασμένοι για τη νέα οικονομία και τους νέους τρόπους που θα γίνονται τα πράγματα.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων