Home Επικαιρότητα Ο Αγώνας για τα Αντικαρκινικά Εμβόλια
Μετά την Covid-19, το νέο πεδίο μάχης των εταιρειών Moderna και BioNTech είναι η ογκολογία, για τα εργαστήρια που ειδικεύονται στα εμβόλια mRNA

Ο Αγώνας για τα Αντικαρκινικά Εμβόλια

Μετά την Covid-19, το νέο πεδίο μάχης είναι η ογκολογία, για εργαστήρια που ειδικεύονται στα εμβόλια mRNA.

Η Moderna και η BioNTech έχουν αρκετά υποψηφία τέτοια εμβόλια και ανακοινώνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Πρόσφατα, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech παρουσίασε το χαρτοφυλάκιο των  αντικαρκινικών της λύσεων.

Ο καθηγητής Ugur Sahin, συνιδρυτής της BioNTech δήλωσε:

«Σήμερα, το ογκολογικό μας χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολλούς υποψήφιους, σε ενδιάμεσα και τελευταία στάδια κλινικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων πειραματικών συζευγμένων αντισωμάτων, εμβολίων mRNA και καινοτόμων ανοσοθεραπειών.

Στόχος μας είναι να επιτύχουμε έγκριση προϊόντων σε 10 ογκολογικές ενδείξεις έως το 2030 και ως εκ τούτου, να βελτιώσουμε τις θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς σε όλο τον κόσμο στοχεύοντας σε μια πρώτη κυκλοφορία στην ογκολογία το 2026».

Από την πλευρά των θεραπευτικών εμβολίων mRNA, η BioNTech έχει αρκετούς υποψήφιους υπό αξιολόγηση στα σχέδιά της.

2 κλινικές δοκιμές αφορούν το BNT116, που δοκιμάστηκε ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με ceiplimab ή docetaxel σε ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Το BNT122 ή αυτογενές cevumeran, ένα εξατομικευμένο εμβόλιο με βάση το νεοαντιγόνο mRNA που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Genentech (μέλος της ομάδας Roche), αξιολογείται σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου ως επικουρική θεραπεία που χορηγείται διαδοχικά με atezolizumab και τυπική χημειοθεραπεία.

Τα θετικά αποτελέσματα της φάσης Ι δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature τον Μάιο του 2023 ενώ μια πρόσθετη κλινική δοκιμή φάσης 2 αναμένεται να ξεκινήσει φέτος.

Δοκιμή Φάσης ΙΙΙ

Στη Moderna, 3 θεραπευτικά εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κλινικών δοκιμών στην ογκολογία.

Το πιο προηγμένο είναι μια εξατομικευμένη νεοαντιγονική θεραπεία που βασίζεται στο mRNA ή mRNA-4157 (V940) και επί του παρόντος είναι σε δοκιμή φάσης ΙΙΙ, ως επικουρική θεραπεία (μετά την εκτομή) σε συνδυασμό με pembrolizumab (Keytruda) της MSD, για το μελάνωμα και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με κίνδυνο υποτροπής.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Moderna και η MSD ανακοίνωσαν, μετά από παρακολούθηση 3 ετών, ότι ο συνδυασμός του εξατομικευμένου εμβολίου τους με το Keytruda, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 49% σε σύγκριση με το Keytruda μόνο, σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου μετά από πλήρη εκτομή και μείωσε τον κίνδυνο μετάστασης ή θανάτου κατά 62%.

Αυτό το εξατομικευμένο εμβόλιο μελετάται επίσης για αρκετούς άλλους συμπαγείς όγκους: μελάνωμα σε επικουρική θεραπεία (φάση ΙΙ), καρκίνο του παγκρέατος, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο στομάχου (φάση Ι).

Η Moderna σημειώνει ότι τα επόμενα 5 χρόνια σχεδιάζει να λανσάρει έως και 15 νέα προϊόντα στους τομείς των μολυσματικών ασθενειών, των λανθάνοντων ιών, της ογκολογίας και των σπάνιων ασθενειών, για την αντιμετώπιση σημαντικών ανεκπλήρωτων αναγκών, να έχει έως και 50 νέους υποψήφιους υπό κλινικές δοκιμές και να συνεχίζει να αξιολογεί το mRNA για νέα πεδία εφαρμογής.

Πηγή : Le Quotidien du Pharmacien 04/04/2024

Medical Manage

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων