Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι η μείωση των προσυμπτωματικών ελέγχων Covid-19 σε όλο τον κόσμο, θα καταστήσει την καταπολέμηση του ιού πιο περίπλοκη, λόγω έλλειψης επαρκών πληροφοριών για τον τελευταίο.
«Μπροστά σε έναν θανατηφόρο ιό, η άγνοια δεν φέρνει ευτυχία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Εκφράζει επίσης τη λύπη του που ο ΠΟΥ κάνει πιλοτικά τώρα τον αγώνα του κατά του ιού «στα τυφλά».
Ενώ ο ΠΟΥ χαιρετίζει τη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως (μόνο 15.000 θάνατοι αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο εβδομαδιαίο σύνολο από το 2020), ο οργανισμός συνιστά προσοχή, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του αριθμού των τεστ οδηγεί σε μείωση των πληροφοριών για τη μετάδοση και την αλληλουχία του ιού.
Αυτή η κατάσταση «μας κάνει όλο και πιο τυφλούς στα πρότυπα μετάδοσης και εξέλιξης του ιού», υπογράμμισε ο Δρ Τέντρος, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες να συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασθένεια.
Ο Bill Rodriguez, Διευθύνων Σύμβουλος της FIND (Global Alliance for Diagnostics), ενός οργανισμού που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, κατήγγειλε επίσης την απόφαση που έλαβαν διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «μειώσουν την επιφυλακή τους» απέναντι στον ιό.
«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ακριβώς στη μέση της παραλλαγής Omicron, καθώς οι πόλεις της Ανατολικής Ασίας μπαίνουν σε καραντίνα και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν στάσιμα, τα ποσοστά δοκιμών έχουν μειωθεί κατά 70-90% παγκοσμίως, συνολικά», είπε.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερα και ότι η πανδημία, παρά τη μείωση του αριθμού των θανάτων, εξακολουθεί να μαίνεται.
Ειδικά η Κίνα αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό ξέσπασμα επιδημίας, που έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά σκληρούς περιορισμούς για τους πολίτες της.
«Αυτός ο ιός δεν θα εξαφανιστεί μόνο και μόνο επειδή οι χώρες θα πάψουν να τον ανιχνεύουν.
Εξαπλώνεται ακόμα, εξακολουθεί να μεταλλάσσεται και ακόμα σκοτώνει» επισημαίνει ο Δρ Τέντρος.
Ειδικά από τη στιγμή που οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης στους επιζώντες είναι ακόμη άγνωστες.
Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους με 500 εκατομμύρια περιπτώσεις να έχουν εντοπιστεί.
Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ο πραγματικός απολογισμός θα ήταν τρεις φορές υψηλότερος, σε 18,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μεταξύ των αρχών του 2020 και του τέλους του 2021.