Η βαρισιτινίμπη, που ενδείκνυται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας σε περισσότερους από 1 στους 3 ασθενείς, προκαλώντας αναγέννηση των μαλλιών.
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων με γυροειδή αλωπεκία που έλαβαν βαρισιτινίμπη, έναν από του στόματος αναστολέα της κινάσης Janus (JAK) τύπου 1 και 2, είδαν τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν σημαντικά μετά από 36 εβδομάδες, σύμφωνα με δύο μελέτες φάσης 3 που δημοσιεύθηκαν στο “New England Journal of Medicine”.
Επιπλέον, αυτά τα καλά αποτελέσματα διατηρήθηκαν στις 52 εβδομάδες, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας στη Βοστώνη (25-29 Μαρτίου 2022).
Συνολικά, η δοκιμή περιελάμβανε 1.200 άτομα με σοβαρή αλωπεκία που ορίστηκε με βαθμολογία SALT (εργαλείο σοβαρότητας αλωπεκίας) 50 ή περισσότερο (απώλεια μαλλιών 50% ή περισσότερο), γνωρίζοντας ότι αυτή η βαθμολογία κυμαίνεται από 0 (χωρίς τριχόπτωση) έως 100 (πλήρης τριχόπτωση).
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε 2 mg ή 4 mg baricitinib κάθε μέρα ή ένα εικονικό φάρμακο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το 39% των συμμετεχόντων στη Δοκιμή 1 με 2 mg και το 36% των συμμετεχόντων στη Δοκιμή 2 που έλαβαν 4 mg baricitinib, πέτυχαν βαθμολογία SALT 20 ή λιγότερο στις 36 εβδομάδες.
Αυτό σημαίνει παρουσία τουλάχιστον 80% τριχών, αποτέλεσμα που διατηρήθηκε και μετά από 52 εβδομάδες.
Με τη δόση των 2 mg baricitinib, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο καλά:
23% και 19% των συμμετεχόντων έλαβαν αυτή τη βαθμολογία, σε σύγκριση με 6% και 3% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πονοκέφαλος, ακμή και αυξημένοι δείκτες αίματος μυϊκού πόνου.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις ήταν η πνευμονία, ο έρπητας ζωστήρας και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με τη Lilly, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, η baricitinib θα μπορούσε να γίνει η πρώτη εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρεία αναμένει μια κανονιστική απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού καταστρέφουν τους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών, που συχνά σχετίζεται με συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία.
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης του baricitinib, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι το μόριο «θα ενεργούσε διακόπτοντας το μήνυμα που στέλνουν οι κυτοκίνες μεταξύ των τριχοθυλακίων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού, ένα μήνυμα που εμπλέκεται στην παθογένεση της γυροειδούς αλωπεκίας».