Προκειμένου να γίνει απολογισμός των χαρακτηριστικών και της αποτελεσματικότητας των 17 εμβολίων που έχουν εγκριθεί παγκοσμίως, Γάλλοι ερευνητές διεξήγαγαν μια «ανασκόπηση», η οποία δημοσιεύτηκε στο «Clinical Microbiology and Infection».
Τα οφέλη του εμβολιασμού, υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων μετά από μόλυνση από τον ιό, επιβεβαιώνει η ανάλυση.«Η ανασκόπηση αυτή, δεν βασίζεται σε λεπτομερή στοιχεία μελετών», εξηγεί ο επιδημιολόγος Thibault Fiolet .
«Η ιδέα ήταν να προσφέρουμε σε ερευνητές και γιατρούς, μια αναθεώρηση των εγκεκριμένων εμβολίων που χορηγούνται αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως»
Η ανάλυση βασίζεται στις κύριες μελέτες αποτελεσματικότητας και δοκιμές της εξουδετερωτικής ικανότητας των αντισωμάτων του ορού.
Οι γνώσεις και τα δεδομένα ποικίλλουν, ανάλογα με το εμβόλιο.
«Για τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ευρώπη (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) και για το CoronaVac (που χρησιμοποιείται ευρέως στη Λατινική Αμερική), υπάρχουν πολλά δεδομένα.
Για τα υπόλοιπα, (κυρίως Κινέζικα, Ρωσικά), τα διαθέσιμα δεδομένα προέρχονται από δελτία τύπου ή από αποτελέσματα κλινικών δοκιμών φάσης 3».
Υψηλή αποτελεσματικότητα για όλα τα εμβόλια
Συνολικά, όλα τα εμβόλια έδειξαν «υψηλή αποτελεσματικότητα» έναντι του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, ενώ κατά των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, ήταν επαρκώς αποτελεσματικά.
Σε δοκιμές φάσης 3, τα εμβόλια mRNA από την Pfizer και τη Moderna, καθώς και το εμβόλιο Sputnik V, δείχνουν την υψηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι των συμπτωματικών μορφών της Covid-19, μετά από δύο δόσεις (> 90%).
Τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna και CureVac), όπως επίσης και της Oxford / AstraZeneca και του κινεζικού Sinopharm (CoronaVac), έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη των συμπτωματικών μορφών και των σοβαρών λοιμώξεων που προκαλούνται από τις παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Γάμμα ή Δέλτα.
Όσον αφορά την προστασία από τη λοίμωξη, «τα εμβόλια mRNA είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότητα άνω του 90% αμέσως μετά τη δεύτερη δόση», υπογραμμίζει ο Thibault Fiolet.
«Η προστασία αυτή μειώνεται μετά το πέρας των έξι μηνών και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας ανέρχονται από 42 έως 57%».
Επιπλέον δεδομένα, δείχνουν επίσης ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca έναντι της μόλυνσης, μειώνεται με την εξάπλωση της παραλλαγής Delta.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ότι αφορά τη μετάδοση, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω έλλειψης δεδομένων.
Με τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca, η μεταδοτικότητα φαίνεται να μειώνεται, μιλώντας για την παραλλαγή Alpha. Τα δεδομένα όμως για την Delta δεν έχουν ακόμη ενοποιηθεί, η μείωση της μεταδοτικότητας ωστόσο, φαίνεται να είναι πιο αδύναμη.
{module title=”Adsence article”}
Μια ισορροπία οφέλους/κινδύνου ευνοϊκή για τον εμβολιασμό
Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA και το εμβόλιο Janssen, οδηγούν σε ταχύτερη πτώση του ιικού φορτίου έναντι πολλών παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της Delta.
«Με την παραλλαγή Alpha επίσης, το ιικό φορτίο εμφανίζεται χαμηλότερο στους εμβολιασμένους», προσθέτει ο Thibault Fiolet.
Τα αποτελέσματα της τρίτης δόσης ή των συνδυαστικών σχημάτων εμβολιασμού (πρώτη δόση με AstraZeneca ή Janssen και δεύτερη με εμβόλιο mRNA), όλα προκαλούν ισχυρή χυμική απόκριση.
Ομοίως, η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από μόλυνση και ανάρρωση, «οδήγησε σε παραγωγή αντισωμάτων με εξουδετερωτική ικανότητα, ισοδύναμη με άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις έναντι όλων των παραλλαγών», σημειώνεται.
Από την πλευρά της φαρμακοεπαγρύπνησης, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες παρέμειναν πολύ σπάνιες, αντιπροσωπεύοντας λίγες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων.
«Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούσαν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων», σημειώνεται.
{module title=”Υπογραφή”}