Αυτή είναι μια από τις θετικές παρενέργειες της υγειονομικής κρίσης.
Οι ιδέες αφθονούν μεταξύ των ερευνητών, ειδικά όσον αφορά τον εμβολιασμό.
Αρκετά projects στοχεύουν στη χρήση επιθέματος αντί για βελόνα για τον εμβολιασμό, όχι μόνο για τη διευκόλυνση της αποδοχής του εμβολίου μεταξύ εκείνων που είναι αρνητικοί στο τσίμπημα της βελόνας, αλλά και κυρίως για τη βελτίωση της διανομής και της αποτελεσματικότητας του προϊόντος.Για τους ερευνητές, αυτός είναι ένας επαναστατικός τρόπος χορήγησης εμβολίων στο μέλλον.
Η πανδημία το απαιτεί και οι πρώτες δοκιμές -σε ποντίκια σε αυτό το στάδιο- γίνονται με εμβόλια κατά της Covid.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Science Advances” χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο υπομονάδας σε αυτή την περίπτωση. Το έμπλαστρο που χρησιμοποιείται, 1 cm², έχει σε μία από τις όψεις του περισσότερες από 5.000 μικροσκοπικές κορυφές αόρατες με γυμνό μάτι, καλυμμένες με το εν λόγω εμβόλιο.
Το έμπλαστρο εφαρμόζεται στο δέρμα για δύο λεπτά. Η αίσθηση; Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό ισοδυναμεί με «μια κίνηση» ή μια γρατσουνιά που πιέζεται στο δέρμα.
Το πιο σημαντικό, η μελέτη δείχνει ότι τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν με το έμπλαστρο έλαβαν «μια πολύ ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, η οποία είναι σημαντική για την Covid-19», ισχυρότερη από ό,τι σε ποντίκια που εμβολιάστηκαν με κλασική βελόνα, λέει ο Δρ David Muller, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
Ακόμα καλύτερα, η αποτελεσματικότητα μιας μόνο βοηθητικής δόσης φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς κανένα από τα ποντίκια που εκτέθηκαν στον SARS-CoV-2 δεν αρρώστησε, ενώ όλα αυτά που δεν έλαβαν το εμβόλιο, ανέπτυξαν έντονα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τον Δρ Muller, αυτό οφείλεται στη χρήση του επιθέματος το οποίο με τις μικρο-άκρες του προκαλεί μικροτραυματισμούς που ειδοποιούν τον οργανισμό ότι έχει προκύψει πρόβλημα και έτσι διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση.
Αντίθετα, ο μυς, στον οποίο τα εμβόλια χορηγούνται κλασικά, έχει λίγα ανοσοκύτταρα σε σύγκριση με το δέρμα. Επιπλέον, προσθέτει ο Δρ Muller, το εμβόλιο με έμπλαστρο θα μπορούσε να παραμείνει σταθερό για ένα μήνα στους 25°C και ακόμη και μια εβδομάδα στους 40°C.
Το έμπλαστρο που χρησιμοποιείται σε αυτή τη μελέτη κατασκευάζεται από την αυστραλιανή εταιρεία Vaxxas και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης φάσης Ι, σε ανθρώπους, από τον Απρίλιο του 2022.
Ένας άλλος ερευνητής, ο Burak Ozdoganlar, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, εργάζεται επίσης σε επιθέματα εμβολίων από το 2007.
Επισημαίνει ότι αυτή η τεχνική εμβολιασμού δεν απαιτεί παρέμβαση «εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού».
Και το πιο σημαντικό: «Μια μικρότερη ποσότητα εμβολίου, που χορηγείται με ακρίβεια στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση παρόμοια με μια ενδομυϊκή ένεση.»
Το εργαστήριό του είναι ήδη ικανό να παράγει 300 έως 400 έμπλαστρα την ημέρα. Αλλά λυπάται που δεν μπόρεσε να δοκιμάσει τα εμβόλια mRNA της Pfizer-BioNTech και της Moderna σε αυτά τα επιθέματα, λόγω έλλειψης άδειας από τους εν λόγω φαρμακευτικούς ομίλους.
{module title=”Adsence article”}
Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και αμερικανικές εταιρείες, ιδίως η Vaxess, της οποίας το έμπλαστρο προορίζεται να φέρει το εμβόλιο στα μικροάκρα (και όχι πάνω) του εμπλάστρου, μικροάκρες που διαλύονται στο δέρμα για να το απελευθερώσουν.
Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει ένα συνδυασμένο εμβόλιο κατά της γρίπης και της Covid-19, το οποίο μπορεί να σταλεί ταχυδρομικά στους ασθενείς για να το χορηγήσουν οι ίδιοι.
Για να γίνει αυτό, σχεδιάζει να εμβολιάσει 2.000 έως 3.000 άτομα σε κλινικές δοκιμές που θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την Vaxess, το κύριο εμπόδιο για τον εμβολιασμό με επιθέματα παραμένει η περιορισμένη ακόμη παραγωγική ικανότητα. Η εταιρεία εκτιμά ότι τα πρώτα προϊόντα θα μπορούσαν να εγκριθούν εντός των επόμενων τριών ετών.
{module title=”Υπογραφή”}