Σύντομα αναμένονται, νέες θεραπείες κατά της Covid. Συγκεκριμένα, τα από του στόματος αντιιικά που θα χορηγηθούν στην πρώιμη φάση της νόσου, μπορεί κάλλιστα να είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες στα φαρμακεία.Θεωρείται πιθανή, τους επόμενους 2 μήνες η άφιξη στην αγορά, δύο από του στόματος αντιιικών φαρμάκων: του molnupiravir και του PF-07321332. Αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να χορηγηθούν πολύ πιο εύκολα, σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε νοσοκομεία.
Το Εργαστήριο Merck και η Biotech Ridgeback Biotherapeutics έχουν ήδη ανακοινώσει τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης Move-out φάσης 3 που αξιολογεί το molnupiravir, έναν αναστολέα πολυμεράσης, σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κίνδυνο σοβαρής μορφής.
Σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα, όταν χορηγείται εντός των πρώτων πέντε ημερών από την ασθένεια, αυτό το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Η δοκιμή, που διεξήχθη σε 775 άτομα, σταμάτησε πρόωρα λόγω αυτών των καλών αποτελεσμάτων. Στις 11 Οκτωβρίου’21 κατατέθηκε αίτηση για αδειοδότηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αναμένεται να ακολουθήσει η αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Θεραπευτικές και προληπτικές δοκιμές.
Η δοκιμή φάσης 3 Move-ahead, αξιολογεί επίσης την αξία του molnupiravir στην προφύλαξη μετά την έκθεση στον ιό, μετά από επαφή με μολυσμένα άτομα.
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της ανάλυσης θα πρέπει να γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο’21.
Το molnupiravir αξιολογήθηκε αρχικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς υπό οξυγονοθεραπεία στη δοκιμή Move-in, αλλά δεν έδειξε κλινική αποτελεσματικότητα σε αυτή την ένδειξη.
Όσον αφορά το PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που αναπτύχθηκε από την Pfizer, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί με χαμηλές δόσεις ριτοναβίρης.
Αυτός ο συνδυασμός αξιολογείται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου σοβαρής μορφής (φάση 2/3 Epic-HR) ή σε τυπικό κίνδυνο (φάση 2/3 Epic-SR) με χορήγηση εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς και ώς προφύλαξη μετά την έκθεση (φάση 2/3 Epic-Pep).
Ένα τρίτο από του στόματος αντιιικό είναι πολλά υποσχόμενο: το AT-527, ένας αναστολέας πολυμεράσης που αναπτύχθηκε από τη Roche με την Atea Pharmaceuticals.
Το όφελός του μελετάται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς στη δοκιμή φάσης 2 Moonsong και σε δύο άλλους στη φάση 3, Morningsky και Meadowspring.
Αξιολογείται επίσης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με μέτρια Covid και σε κίνδυνο σοβαρής μορφής στη δοκιμή AT-030-001.
«Τα αρχικά αποτελέσματα που ελήφθησαν σε αυτούς τους ασθενείς έδειξαν ταχεία και παρατεταμένη αντιική δράση κατά του SARS-CoV-2», αναφέρει το εργαστήριο.
Η δοκιμή Marjoram, η οποία θα αξιολογήσει τη χρησιμότητα του μορίου ως προληπτικό μέτρο σε άτομα που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό, θα ξεκινήσει το 2022.
Μονοκλωνικά αντισώματα
Μια άλλη θεραπευτική οδός αναπτύχθηκε παράλληλα με τα αντιικά: τα μονοκλωνικά αντισώματα. Το εργαστήριο AstraZeneca αποκάλυψε πρόσφατα τα αποτελέσματα της μελέτης Tackle φάσης 3 για το κοκτέιλ μακράς δράσης AZD7442.
Ο συνδυασμός tixagevimab και cilgavimab (με ενδομυϊκή ένεση), μείωσε τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου κατά 50% σε εξωτερικούς ασθενείς που έλαβαν θεραπεία και παρουσιάζουν συμπτώματα για λιγότερο από επτά ημέρες.
Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΕΜΑ. Στα τέλη Αυγούστου’21, είχαν παρουσιαστεί θετικά αποτελέσματα στην προφύλαξη πριν από την έκθεση, με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης Covid κατά 77%.
Λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής του, αυτό το κοκτέιλ θα μπορούσε να χορηγείται μία φορά το χρόνο για πρόληψη λένε οι ειδικοί.
Αυτό το καλοκαίρι, η GSK Laboratories και η Vir Biotechnology ανακοίνωσαν επίσης θετικά αποτελέσματα: στη μελέτη φάσης 3 Comet-Ice, το sotrovimab κατέστησε δυνατή τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων σε ενήλικες με Covid με κίνδυνο σοβαρής μορφής, που δεν νοσηλεύτηκαν την Ημ29 κατά 79%, όταν η θεραπεία χορηγείται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η γνώμη του EMA αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Το sotrovimab είναι αποτελεσματικό σε όλες τις παραλλαγές.
Σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές για την αξιολόγηση της αξίας του ως προφύλαξης πριν από την έκθεση σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό, όπως ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία.
«το sotrovimab προστατεύει έως και 5,5 μήνες», λένε οι ερευνητές.
Πολυκλωνικά αντισώματα, η ετυμηγορία το 2022
Η διπλή θεραπεία Ronapreve – ένας συνδυασμός casirivimab και imdevimab που αναπτύχθηκε από τη Roche και τη Regeneron και με σύντομο χρόνο ημιζωής – είναι ήδη διαθέσιμη στη Γαλλία με έγκαιρη πρόσβαση.
Ενδείκνυται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid ηλικίας 12 ετών και άνω και με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής, καθώς και σε νοσηλευόμενους ασθενείς που χρειάζονται μη επεμβατική οξυγονοθεραπεία και που δεν έχουν αναπτύξει φυσικά αντισώματα.
Ως προφύλαξη πριν από την έκθεση, το Ronapreve μπορεί να χορηγείται μία φορά το μήνα σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στον εμβολιασμό λόγω ανοσοκαταστολής και που θεωρείται ότι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο.
Για αυτόν τον ίδιο πληθυσμό ασθενών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διπλή θεραπεία μετά την έκθεση στον ιό.
Διερευνώνται και άλλες προσεγγίσεις. Η Biotech Xenothera με έδρα τη Νάντη, από την πλευρά της, έχει αναπτύξει μια θεραπεία που βασίζεται σε γλυκοανθρωποποιημένα πολυκλωνικά αντισώματα που προέρχονται από ορό χοίρου.
Η δοκιμή φάσης 3 βρίσκεται σε εξέλιξη. «Θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα στις αρχές του 2022», λέει ο καθηγητής Marcelin.
{module title=”Adsence article”}
Επιπλέον, οι ανοσοτροποποιητές tocilizumab και sarilumab, δύο μονοκλωνικά αντισώματα anti-IL-6, έλαβαν έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φέτος το καλοκαίρι για σοβαρές μορφές Covid, σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη.
Και ακόμη υπό αμφισβήτηση, τα αντικαταθλιπτικά του τύπου αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης, όπως η φλουοξετίνη ή η φλουβοξαμίνη, έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμές παρατήρησης και προκλινικές δοκιμές, αλλά απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ή όχι το όφελος τους.
Μια κλινική δοκιμή φάσης 2/3, που ονομάζεται Therapide και διεξάγεται από το Institut Pasteur της Lille, βρίσκεται σε εξέλιξη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κλοφοκτόλης, ενός αντιβιοτικού, στην πρώιμη αντιμετώπιση των ασθενών.
Και ως μέρος του Solidarity, τρεις άλλες θεραπείες που επανατοποθετήθηκαν αξιολογούνται: artesunate, imatinib και infliximab.
{module title=”Υπογραφή”}