Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη δεν παρέχει κανένα κλινικό όφελος σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. Αυτό είναι το συμπέρασμα της δοκιμής Phase ΙΙΙ Discovery, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet Infectious Diseases».«Αυτά τα δεδομένα αναμενόταν να τερματίσουν τη διαμάχη για το remdesivir. Τώρα έχουμε αρκετά αξιόπιστα και ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει κανένα κλινικό ενδιαφέρον για νοσηλευόμενους ασθενείς», δήλωσε η καθηγήτρια Φλόρενς Άντερ, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα, ερευνήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Στην αρχή του έτους, τα αποτελέσματα της δοκιμής Αλληλεγγύης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχαν ήδη δείξει ότι η remdesivir δεν είχε θετικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα την Ημέρα28. Αυτή η δοκιμή είχε διεξαχθεί σε 405 νοσοκομεία σε 30 χώρες, με 2.750 ασθενείς να λαμβάνουν ρεμδεσιβίρη και 4.088 να λαμβάνουν μόνο τυπική περίθαλψη (εκτός από τρεις άλλες θεραπείας που αξιολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης).
Η προσέγγιση της μελέτης Discovery, με επικεφαλή την καθηγήτρια Ader, ήταν διαφορετική. «Συμπεριλάβαμε λιγότερους ασθενείς, αλλά πήραμε περισσότερα δείγματα και συλλέξαμε περισσότερα δεδομένα, τα οποία μας επέτρεψαν να ξεπεράσουμε τα δεδομένα θνησιμότητας και να δώσουμε πολλές πληροφορίες», εξηγεί.
Μεταξύ 22 Μαρτίου 2020 και 21 Ιανουαρίου 2021, 857 ασθενείς από 48 περιοχές, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για Covid-19, συμπτωματικοί για περισσότερες από 7 ημέρες και χρειάστηκαν βοήθεια οξυγόνου, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το αν έλαβαν ρεμδεσιβίρη (429 ασθενείς) ή μόνο τυπική θεραπεία (428).
Καμία μείωση του ιικού φορτίου:
Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά την κλινική κατάσταση, τον χρόνο εξόδου από το νοσοκομείο, τη θνησιμότητα ή την κινητική του ιού.
«Για τους μισούς ασθενείς, καταφέραμε να αναλύσουμε δείγματα αναπνευστικού και είδαμε πως η remdesivir δεν οδήγησε σε μείωση του ιικού φορτίου», εξηγεί η καθηγήτρια Ader.
Επίσης, καμία διαφορά δεν αναφέρθηκε όσον αφορά την εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.
Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επομένως την έλλειψη ενδιαφέροντος αυτού του αντιιικού σε ασθενείς με Covid που χρειάζονται βοήθεια οξυγόνου.
Το φάρμακο αυτό, που κυκλοφόρησε στο εμπόριο με το όνομα Veklury ήταν η πρώτη θεραπεία που έλαβε (υπό όρους) έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ωστόσο, το φάρμακο θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί σε άλλες ενδείξεις, πριν από τη νοσηλεία», επισημαίνει η καθηγήτρια Ader.
Η μελέτη Discovery αποτελεί πλέον μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού έργου που περιλαμβάνει 12 χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογείται και το υποψήφιο φάρμακο AZD7442 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης (tixagevimab και cilgavimab).
{module title=”Adsence article”}
«Η ιδέα είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του σε νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά νωρίς, το αργότερο εντός 9 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», εξηγεί η καθηγήτρια Ader.
Τα αποτελέσματα της μελέτης Provent έχουν ήδη δείξει την ασφάλεια και την καλή ανοχή του όταν χρησιμοποιείται εγκαίρως ως προφύλαξη.
{module title=”Υπογραφή”}