Ένα υποψήφιο γαλλικό εμβόλιο κατά της Covid-19 με ρινική χορήγηση, έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ζώα. Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2023. Φυσικά είναι μόνο ένα υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε μοντέλα ποντικιών. Είναι ένα ρινικό εμβόλιο, γαλλικό, που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα του Biomap – του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και το Πανεπιστήμιο της Tours – το οποίο κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πρόσφατα.
Εκτός από το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό δεν εγχέεται, η προστιθέμενη αξία του έγκειται στην ικανότητά του να διακόπτει τη μετάδοση μεταξύ ατόμων, ενεργώντας απευθείας στον βλεννογόνο της μύτης.
Το εμβόλιο αυτό, που αποτελείται από την πρωτεΐνη Spike και τις ιικές πρωτεΐνες που δεν υπόκεινται σε μετάλλαξη, θα μπορούσε να είναι προστατευτικό, ανεξάρτητα από τις ιικές μεταλλάξεις και το κυκλοφορούν στέλεχος του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προκλινικές δοκιμές έδειξαν πολύ θετικά αποτελέσματα σε ποντίκια και χάμστερ και αναφέρουν «Δύο ρινικές χορηγήσεις, με απόσταση τριών εβδομάδων, προκαλούν μια ισχυρή χυμική ανοσοαπόκριση – συγκεκριμένα τις βλεννογονικές Ανοσοσφαιρίνες Α που είναι αποτελεσματικές στις διάφορες παραλλαγές του SARS -CoV -2 – και κυτταρικές, στις ρινικές κοιλότητες και τους πνεύμονες».
Η προστατευτική αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου δοκιμάστηκε επίσης όσον αφορά την επιβίωση και την απουσία κλινικών συμπτωμάτων: μετά τον εμβολιασμό και τη μόλυνση, το 100% των χάμστερ επέζησε και δεν παρατηρήθηκαν κλινικά συμπτώματα (αναπνευστική δυσχέρεια, απώλεια βάρους κ.λπ.), σε αντίθεση με τα μη εμβολιασμένα και τη μολυσμένη ομάδα.
Τέλος, το υποψήφιο εμβόλιο δοκιμάστηκε ως προς τη μεταδοτικότητα στο μοντέλο συριακού χάμστερ, το οποίο αναπαράγει την ανθρώπινη παθοφυσιολογία της Covid-19 και τα αποτελέσματα είναι σαφή: «τα εμβολιασμένα και μολυσμένα ζώα δεν παρουσιάζουν ανιχνεύσιμο πνευμονικό και ρινικό ιικό φορτίο, σε αντίθεση με τα μη εμβολιασμένα μολυσμένα ζώα με μεγάλες ποσότητες ιικού RNA στους πνεύμονες και τις ρινικές κοιλότητες. Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία είναι πολύ προγνωστικά για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στον άνθρωπο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια πλήρης εξάλειψη της μεταδοτικότητας», συνεχίζουν οι ερευνητές.
«Αυτό το εισπνεόμενο εμβόλιο θα μπορούσε επομένως να χρησιμεύσει επίσης ως αναμνηστική χορήγηση για τον ήδη εμβολιασμένο πληθυσμό, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου».
Η ομάδα της Biomap ελπίζει να ξεκινήσει τη φάση παραγωγής το φθινόπωρο’21 με στόχο μια κλινική φάση το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η εμπορία έχει προγραμματιστεί για το 2023.
{module title=”Adsence article”}
«Τεχνικά, το εμβόλιο θα χορηγηθεί χρησιμοποιώντας έναν μικρό προσαρμογέα τοποθετημένο στο τέλος μιας σύριγγας χωρίς βελόνα, επιτρέποντας τη διάχυση του μέσα στη ρινική κοιλότητα », διευκρινίζει το INRAE.
{module title=”Υπογραφή”}