Σε περίπτωση μόλυνσης από SARS-CoV-2 παρά το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού, οι ενήλικες έχουν 49% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης μακροπρόθεσμης Covid (ορίζεται από συμπτώματα που επιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη διάγνωση) σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.
Δημοσιευμένη στο “The Lancet Infectious Disease”, μελέτη του UK ZOE COVID Symptom Study, πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα που ελήφθησαν από 1,24 εκατομμύρια εθελοντές που έλαβαν μία δόση και 971.504 που έλαβαν δύο.
Οι συγγραφείς έλαβαν υπόψη την ηλικία, τις συννοσηρότητες και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πριν συγκρίνουν την εξέλιξη των ασθενών που είχαν μολυνθεί τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την πρώτη ένεση ή τουλάχιστον 7 ημέρες μετά τη δεύτερη.
Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021, το 0,5% των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση βρέθηκαν θετικά πριν από τη δεύτερη δόση και το 0,2% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών μολύνθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.
Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 30 είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης μετά την πρώτη δόση.
Ο κίνδυνος νοσηλείας μειώθηκε κατά 73%
Οι ασθενείς που μολύνθηκαν παρά τον εμβολιασμό είδαν τον κίνδυνο νοσηλείας τους να μειώνεται κατά 73%.
Τα συμπτώματα (ανοσμία, βήχας, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση) ήταν λιγότερο συχνά και λιγότερο έντονα κατά μέσο όρο σε εμβολιασμένους ασθενείς, οι οποίοι είχαν κίνδυνο μισού μήνα να εμφανίσουν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της παθολογίας.
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, οι ασθενείς που ζούσαν σε κοινωνικά μειονεκτικές περιοχές είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης μετά από μία μόνο ένεση. Επιπλέον, η απώλεια της αυτονομίας (κινητικές δυσκολίες, αδυναμία κ.λπ.) συνδέθηκε με τον κίνδυνο μόλυνσης που διπλασιάστηκε μετά από έναν πλήρη εμβολιασμό.
Ένας ευάλωτος πληθυσμός παρά το εμβόλιο
Για τον καθηγητή Tim Spector, κύριο ερευνητή της μελέτης, «ο εμβολιασμός μειώνει μαζικά τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης Covid με δύο διαφορετικούς τρόπους: πρώτον, διαιρώντας τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων με 8 ή 10, στη συνέχεια διαιρώντας με 2 τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης Covid σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δεύτερη ένεσή τους το συντομότερο δυνατό».
{module title=”Adsence article”}
Για τους συγγραφείς, οι ευάλωτοι ενήλικες παραμένουν σε κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παρά τον εμβολιασμό:
«Τα δεδομένα μας θα πρέπει να μας ενθαρρύνουν να παραμείνουμε προσεκτικοί όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων φυσικής απόστασης και άλλων προστατευτικών μέτρων σε εμβολιασμένα άτομα, ειδικά στους ηλικιωμένους και σε όσους ζουν σε μειονεκτικές περιοχές».
{module title=”Υπογραφή”}