Κάθε άλλο παρά ανιαρή αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη: Το ευρώ ανατιμάται, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έγινε τον Αύγουστο αρνητικός για πρώτη φορά από το 2015 και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.
Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, καθώς έχει λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την κρίση της COVID-19, αυξάνεται η πίεση σε αυτή να δράσει ξανά σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.
1. Πόσο χαλαρή θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ;
Ο αρνητικός πληθωρισμός τον Αύγουστο υποδηλώνει μία σαφή χαλαρή τάση.
Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Ιούλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – έκανε επίσης βουτιά.
Αυτό δείχνει ότι η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή.
Τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπονοούν ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε περισσότερη στήριξη, αλλά ο αδύναμος πληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ τροφοδοτούν προσδοκίες ότι θα πρέπει αυτή να αυξήσει τις αγορές ομολόγων – πιθανόν τον Δεκέμβριο.
2. Τι θα γίνει με το ευρώ που ανατιμάται πολύ;
Οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά οποιαδήποτε δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ταχεία άνοδο του ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα έφθασε στο επίπεδο των 1,20 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και έχει ανατιμηθεί 4% από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Ο δείκτης της σταθμισμένης με το εμπόριο ισοτιμίας του ευρώ, που δημοσιεύει η ΕΚΤ και παρακολουθείται ευρύτατα, κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα έξι ετών, ενισχύοντας την καθοδική πίεση στον πληθωρισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει σημασία», μία ένδειξη ότι αυξάνεται μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ η ανησυχία σχετικά με την ισχύ του ευρώ.
3. Θα εξαντλήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων;
Η ενίσχυση του ευρώ και ο αρνητικός πληθωρισμός θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση στην ΕΚΤ σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πλήρως η δύναμη πυρός του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του κορωνοϊού, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της δεν ήταν πρόθυμοι και για άλλη αύξηση του προγράμματος (PEPP).
Οι δηλώσεις του Λέιν δείχνουν ότι το PEPP αποτελεί επίσης βασικό μέσο για την αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από 2%.
Η Λαγκάρντ και η Σνάμπελ έχουν δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί πλήρως. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP κατά 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
4. Πως αξιολογεί η ΕΚΤ τις οικονομικές προοπτικές;
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ αναμένονται την Πέμπτη και το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες.
Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό 0,1% για το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 0,0% για το τέταρτο τρίμηνο.
Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της μετά την εκτίναξή της από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.
Η ανάπτυξη του κυρίαρχου τομέα των υπηρεσιών σχεδόν ανακόπηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα.
5. Θα επηρεάσει την ΕΚΤ η αλλαγή στρατηγικής από την κεντρικής τράπεζα των ΗΠΑ;
Η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μία σημαντική μεταβολή στην πολιτική της. Στόχος της πλέον θα είναι ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο στο 2%, επιτρέποντας στις τιμές να αυξάνονται περισσότερο κατά διαστήματα.
Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη δική της επανεξέταση για αλλαγή της πολιτικής της.
Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάρει σήμα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.
{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}