Για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετωπίσουμε μία πανδημία, την πιο μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας.
Το σημαντικό είναι ότι μπορέσαμε να οργανώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που είχε πολλά προβλήματα βγαίνοντας από την κρίση.
Χαίρομαι που μπορέσαμε να αναδείξουμε ξανά κορυφαίους επιστήμονες, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
«Και άλλοι υπουργοί Υγείας, φαντάζομαι, ότι πρότειναν νωρίς στους πρωθυπουργούς τους οριζόντια μέτρα, lockdown.
Οι πρωθυπουργοί, υπό το βάρος του οικονομικού κόστους, δεν πήραν αυτά τα μέτρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε πολύ νωρίς, νωρίτερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο ηγέτη, και πήρε αυτά τα μέτρα.
Ήταν ένα τεράστιο βάρος, το οποίο επωμίστηκε. Και δικαιώθηκε, όπως δικαιώθηκε -θεωρώ- και όλη η ελληνική κοινωνία, η οποία πειθάρχησε και μπορέσαμε να μην έχουμε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αυτά που με μεγάλη μου λύπη βλέπω σε χώρες προηγμένες, με πολύ πλούσια συστήματα υγείας στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, σε άλλες χώρες, στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.
– Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε για πάντα τον κόσμο κλεισμένο μέσα στα σπίτια του.
«Κάναμε όλη αυτήν την προσπάθεια και όλες αυτές τις θυσίες για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία μας, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του τουρισμού, να επανεκκινήσει η οικονομία.
Αναμέναμε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού, με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε κάποια αύξηση κρουσμάτων.
Είναι προφανές ότι σε σχέση με άλλες χώρες γύρω μας είμαστε πολύ χαμηλότερα γιατί έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα ελέγχου, ιχνηλάτησης, απομόνωσης.
Μία πολύ δυνατή ομάδα υπό την προεδρία της κυβέρνησης, από το υπουργείο Υγείας και από διάφορα υπουργεία, που αντιδρά γρήγορα στα επιστημονικά δεδομένα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε:
«Όμως, δεν παύει να μας ανησυχεί και να μας απασχολεί, πρώτον, γιατί τα κρούσματα που βρίσκουμε τώρα είναι κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά.
Δεύτερον, γιατί υπάρχει μία χαλάρωση, τη βλέπουμε όλοι, την καταλαβαίνω σε έναν βαθμό.
Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που προσέχουν και φροντίζουν τον εαυτό τους, φροντίζουν την οικογένειά τους, σέβονται την τρίτη ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες.
Υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι δεν προσέχουν. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί δεν θα θέλαμε η χώρα να ξανά αντιμετωπίσει μία δύσκολη κατάσταση.
Ενώ πειθάρχησαν οι Έλληνες, αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και ένα μεγάλο ποσοστό κάνει αυτό το οποίο πρέπει.
Πρέπει με τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς που διαθέτει η Πολιτεία και τη δυνατότητα να ελέγξουμε και αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως δεν προσέχουν τον εαυτό τους και αδιαφορούν για τους γύρω τους.
Θα θέλαμε -κατά το δυνατόν- να μπορέσει η χώρα τις όποιες προκλήσεις έρχονται να τις αντιμετωπίσει με την ίδια ή ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
Αυτό περιλαμβάνει αυτά τα οποία κάνει το οργανωμένο κράτος και δίνει λύσεις, υπάρχει όμως και η ατομική ευθύνη. Αυτό έχει να κάνει και με τους συμπολίτες μου, έχει να κάνει και με τους τουρίστες».
– Τήρηση των μέτρων
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους, να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να προσέχουν τον παππού τους, τη γιαγιά τους, τους γονείς τους, εάν είναι σε ευπαθή ομάδα.
«Να κάνουμε όλα αυτά τα οποία κάναμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μας έκαναν να ξεχωρίσουμε ως χώρα και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να αναγνωρίσει ότι ‘κοίταξε να δεις στην Ελλάδα πόσο καλή δουλειά γίνεται σε αυτό το κομμάτι’.
Είδα και η κυρία Γκριγκορίεβα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, έδωσε συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση.
Αν αυτό θέλουμε να είναι προίκα για επενδύσεις, αν αυτό θέλουμε να είναι προίκα για τουρισμό υψηλότερου επιπέδου, που να φέρει πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα και μία διαφορετική αντιμετώπιση της χώρας, που θα δώσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να έχουμε άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα από εδώ και πέρα, αυτό πρέπει να το προασπίσουμε.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ιού είναι η ατομική μας συμπεριφορά, της προσοχής, των κανόνων υγιεινής, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Νομίζω ότι αποδείχθηκε αυτό. Ήταν το πιο ισχυρό όπλο, το οποίο είχαμε στη φαρέτρα μας», τόνισε.
– Για την κατάσταση των κρουσμάτων στη χώρα
Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 4.193.
Έχουν αναρρώσει 2.457, έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο 1.040. Αυτήν τη στιγμή 494 θεωρούνται ενεργά κρούσματα, 93 νοσηλεύονται, 12 σε ΜΕΘ.
– Για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι μέσα στην κρίση του κορωνοϊού αποδείχθηκε πως, πέρα κάποιων ανθρώπων οι οποίοι από φόβο απέφευγαν τα νοσοκομεία, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν πήγε στα νοσοκομεία, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ανάγκη και λόγος.
«Όμως, θα μπορούσε και θα έπρεπε να πάει, ενδεχομένως, σε ένα οργανωμένο, δομημένο και σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Και αυτή είναι η επόμενη μεταρρύθμιση, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία θα υλοποιήσουμε στο υπουργείο Υγείας μαζί με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Θυμίζω, ότι η άυλη συνταγογράφηση ήδη έχει γίνει εντός κορωνοϊού, ψηφιακοί φάκελοι, ψηφιακές ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές, διαλειτουργικότητα όλων αυτών κέντρων υγείας και νοσοκομείων.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.Θέλουμε να φτιάξουμε δίκτυα υγείας, τα οποία θα συνδέουν όλες τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Θα συνδέσουμε με δίκτυα υγείας, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, ΤΟΜΥ, ιδιώτες ιατρούς.
Θα υπάρχει μάνατζμεντ στο δίκτυο αυτό υγείας ανά περιοχή.
Θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα παρέχει το κάθε δίκτυο τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες.
Ενσωματώνοντας και τους ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή τον οικογενειακό γιατρό, τον παθολόγο, τον παιδίατρο, τον γιατρό που είχε η μέση ελληνική οικογένεια, θέλουμε να κάνουμε ελκυστικό το να πάει ένας συμπολίτης μας και να έχει και εμπιστοσύνη κιόλας σε μια τέτοια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται βεβαίως και θα είναι δωρεάν.
Θα το καταλάβει ο πολίτης, ότι αντί να πηγαίνει να στέκεται για ώρες στα νοσοκομεία, για πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να πάει σε νοσοκομείο, είναι πολύ προτιμότερο να απευθυνθεί σε ένα κέντρο υγείας, αξιοπρεπές και κτιριακά και ξενοδοχειακά, με σύγχρονα μηχανήματα και υψηλού επιπέδου επαγγελματίες υγείας», υπογράμμισε.
– Ο σχεδιασμός για τις κλίνες ΜΕΘ
«Η μεταρρύθμιση που κάνουμε στις ΜΕΘ είναι να διαθέτει η χώρα 1.200 κλίνες ΜΕΘ ως το τέλος του χρόνου.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον κορωνοϊό. Γιατί ένα σύγχρονο σύστημα περίθαλψης χρειάζεται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Εμείς πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιον τραυματιστεί και θα κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, λόγω π.χ. ενός τροχαίου ατυχήματος, να έχει την ευκαιρία να μπει σε μία ΜΕΘ.
Και αυτό, δυστυχώς, και ντρέπομαι που το λέω, ήταν το μεγαλύτερο ‘ρουσφέτι’ στη Μεταπολίτευση.
Με την υπογραφή του πρωθυπουργού θα παραδώσουμε αυτές τις 1.200 ΜΕΘ, που θα είναι σύγχρονες, τελευταίας τεχνολογίας, με το κατάλληλο προσωπικό, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.
Με πληρωμένη την εκπαίδευση του προσωπικού για τα επόμενα πέντε χρόνια από το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’.
Με την αξιοποίηση του εξοπλισμού που μας προμήθευσαν οι ιδιώτες δωρητές, μόνιτορς, κρεβάτια, αναπνευστήρες και λοιπά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
– Το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την ίδρυση της ΟΔΙΠΥ ΑΕ
Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι η ΟΔΙΠΥ ΑΕ θα είναι μία ανώνυμη εταιρεία με κορυφαίους επαγγελματίες αξιολογητές, οι οποίοι θα μπαίνουν στα δημόσια και τα οδιωτικά νοσοκομεία που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και θα αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
«Στόχοι μας είναι η στήριξη των ασθενών, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ο οργανισμός αυτός είναι μία μεταρρύθμιση, η οποία έλειπε από τη χώρα, την οποία ερχόμαστε να εφαρμόσουμε εν μέσω κορωνοϊού και θα δώσει τη δυνατότητα δίκαια και αντικειμενικά να μπορούμε να αξιολογήσουμε όλες τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχονται υπέρ των ασθενών μας, υπέρ των πολιτών», σημείωσε.
– Για την τουρκική προκλητικότητα
«Πρέπει να ξέρουν καλά όσοι επιβουλεύονται τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα ότι είμαστε αποφασισμένοι και ότι αυτός ο οποίος θα δοκιμάσει κάτι θα υποστεί τεράστιο κόστος.
Βλέπουμε ότι η ρητορική των γειτόνων μας συνεχίζεται και είναι συγκεκριμένη για τη Θράκη, για τα ενεργειακά, για την Κύπρο.
Είναι προφανές ότι περνάμε σε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα, στο οποίο χρειάζεται να παρθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις και στο οποίο δεν βοηθάει ούτε η υπέρμετρη ρητορική, προσωπικά είμαι υπέρ του να κάνεις πράγματα πιο πολύ από ό,τι να μιλάς.
Εμείς είμαστε μία αποτρεπτική δύναμη, το δείξαμε που ήταν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο και πρέπει να ξέρει κανείς τι πάει να ρισκάρει αν τολμήσει ποτέ να κάνει κίνηση», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}