Εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο γνώσεων στάσεων και πρακτικών σχετικά με την επιδημιολογία και την πρόληψη της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, καταγράφει στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Ιατρικής, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Environmental Research and Public Health”.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης, που είναι ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (88,28%) είχε ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσεων.
«Επίσης, δύο στους τρεις, δηλαδή ένα ποσοστό (71%) συμφώνησε με τη θέσπιση ταξιδιωτικών περιορισμών σχετιζόμενων με χώρες υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πρόθεση εμβολιασμού με ένα μελλοντικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 ήταν στο 43%.
(Εδώ υπήρχαν κάποιες διακυμάνσεις στις επαγγελματικές ομάδες. Ήταν πιο υψηλή η πρόθεση του μελλοντικού εμβολιασμού στους γιατρούς σε ποσοστό 60%, ενώ στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό γύρω στο 40%)».
Αυτή η ετοιμότητα των επαγγελματιών του ΕΣΥ συνέβαλλε στην επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, σχολίασε ο κ. Ραχιώτης, τονίζοντας παράλληλα ότι το υψηλό επίπεδο γνώσεων για τον κορωνοϊό συσχετίσθηκε με θετικές στάσεις και πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Κατεδείχθη ευκρινώς, κατέληξε ο καθηγητής, ότι τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο γνώσεων είναι πιο πιθανό να εφαρμόζουν καλές πρακτικές για την πρόληψη της μετάδοσης SARS-CoV-2.
{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}