Η χρήση φωτισμού LED (Light Emitting Diode – Δίοδος Εκπομπής Φωτός) είναι πιθανό να αντικαταστήσει στο μέλλον επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες.
Πως θα γίνει αυτό;
Οι ερευνητές μελετούν τη χρήση ειδικών συσκευών, όπως είναι, για παράδειγμα, τα γαστρικά μπαλόνια, τα οποία θα σπάνε όταν φωτίζονται.
Μέχρι τώρα συσκεύες που εισάγονταν στο σώμα, όπως τα γαστρικά μπαλόνια, έπρεπε να βγουν με επέμβαση.
Ωστόσο, πλέον μελετάται από τους επιστήμονες μία νέα, πρωτοποριακή τεχνική κατά την οποία οι συσκευές αυτές θα διαλύονται όταν εφαρμόζεται επάνω τους ο φωτισμός.
«Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε πότε οι συσκευές αυτές διαλύονται με την εφαρμογή του φωτός» δήλωσε ο Giovanni Traverso, γαστρεντερολόγος στα νοσοκομεία Brigham και Women’s Hospital των ΗΠΑ, ο οποίος είναι ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Στην ουσία της προσέγγισης αυτής βρίσκεται μία ειδική υδρογέλη, ένα μαλακό υδρόφιλο υλικό, φτιαγμένο από πολυμερή.
«Εάν κάτι βαρύ και άκαμπτο μπει μέσα στο σώμα σας, οι υπόλοιποι ιστοί – που είναι συγκριτικά αρκετά μαλακοί – μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε αυτό» ο Ritu Raman, επικεφαλής της έρευνας, από το MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Αντίθετα, το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να τροποποιηθεί και να αλλάξει μορφές, ώστε γίνει πιο άκαμπτο ή πιο τεντωμένο.
Επίσης, μπορεί να κατασκευαστεί από τους ειδικούς με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστρέφεται όποτε εκτίθεται, για παράδειγμα, σε θερμότητα ή σε οξύτητα.
Η ερευνητική ομάδα εξήγησε πως επέλεξε να χρησιμοποιήσει το φως, γιατί ήταν εύκολο να ελεγχθεί, ενώ το μήκος κύματος μπορεί να επιλεγεί έτσι ώστε να μην βλάπτει τους περιβάλλοντες ιστούς.
Ο Traverso και οι συνεργάτες του δήλωσαν στο επιστημονικό περιοδικό “Science Advances” πως εφάρμοσαν τη μέθοδο αυτή στα γαστρικά μπαλόνια, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την απώλεια βάρους.
Αυτά συνήθως εισάγονται στο στομάχι, γεμίζονται με ένα ειδικό υγρό και αφαιρούνται περίπου έξι μήνες αργότερα – συνήθως με ενδοσκόπηση.
Η ερευνητική ομάδα αντί για το υγρό που χρησιμοποιείται συνήθως, γέμισε τα γαστρικά μπαλόνια με ένα υλικό που διογκώνεται γρήγορα όταν βρέχεται και το σφράγισε χρησιμοποιώντας την ειδικά σχεδιασμένη φωτοευαίσθητη υδρογέλη.
Τα εν λόγω πειράματα έγιναν σε γουρούνια.
Μια ώρα μετά την τοποθέτηση των γαστρικών μπαλονιών στο στομάχι των τριών ζώων και αφού έγινε ο έλεγχος και διαπιστώθηκε πως είχαν διογκωθεί, οι ερευνητές φώτισαν το σημείο όπου βρισκόταν η υδρογέλη, για 30 λεπτά, με ειδικό λαμπτήρα LED, ο οποίος είχε εισαχθεί στο σώμα με ενδοσκόπιο.
Έξι ώρες μετά την τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού, οι ακτινογραφίες έδειξαν πως το μέγεθος του μπαλονιού είχε μειωθεί σχεδόν στο 70% του αρχικού.
Αυτό το γεγονός απεδείκνυε πως,στο σημείο που ήταν σφραγισμένο με την υδρογέλη, το μπαλόνι είχε ανοίξει, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό του να απελευθερωθεί στον οργανισμό.
Αντίθετα, γαστρικά μπαλόνια, χωρίς την υδρογέλη και τον ειδικό λαμπτήρα LED, που είχαν εισαχθεί στο σώμα τριών άλλων γουρουνιών, συνέχισαν να διογκώνονται.
Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως παρόμοια αποτελέσματα θα είχαμε και εάν αντί για το ενδοσκόπιο, είχε εισάγει μία κάψουλα με τον ειδικό λαμπτήρα LED.
Τόσο το ενδοσκόπιο με τον ειδικό λαμπτήρα LED, όσο και η κάψουλα περιείχαν έναν μικρό μαγνήτη, ώστε να οδηγηθούν σε ένα μεταλλικό σημείο του γαστρικού μπαλονιού, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η υδρογέλη.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι με τη μέθοδο αυτή, οι ασθενείς θα μπορούσαν να βοηθηθούν τελικά με διάφορους τρόπους.
Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε πλέον να ελέγχεται το πότε ακριβώς απελευθερώνονται στον οργανισμό συγκεκριμένα φάρμακα.